Share

Изложбата „Апокалипсис по Рихтер“ показва лицето на трагедията в Турция

петък, 17 мар., 2023, 21:20ч.


IMG_E3058

Фотоизложбата „Апокалипсис по Рихтер“ показва лицето на трагедията от унищожителния земетръс в Турция и Сирия, представена през обектива на пожарникар и журналист. Тя бе открита снощи в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ – Г. Оряховица, и представя потресаващи кадри от три града в епицентъра на труса, запечатани от спасителя Мирослав Маринов и оператора Пламен Иванов. От стотиците, а общо за двамата – хиляди кадри, те са подбрали само 40.

Пламен Иванов е видеооператор, добре познат в нашия регион, от 18 г. е член на СБЖ. Работил е у нас и в чужбина, отразявайки важни световни събития за не една телевизия. В продължение на десет дни беше командирован от Нова тв в най-засегнатия район от земетръса – град Антакия, намиращ се на границата със Сирия.

„Идеята бе на един приятел от Горна Оряховица – Стефан Русанов. Звънна ми докато бяхме в Турция и пита дали фотоапаратът е в мен. Посъветва ме да снимам, защото иска да направим фотоизложба. Споделих това на Мартин Георгиев и той предложи да включим и Мирослав Маринов, за да вкараме два различни погледа. Неговите снимки са много по-различни от моите. Първо, всеки си има своя стил, второ – професиите ни са различни, той участва пряко в спасителните дейности. Той е бил и при големите земетресения преди години. Двамата бяхме по едно и също време, но Миро беше на около 200 км от нас в други градове“, разказва Пламен Иванов. Впечатленията си описва като истински ужас. „Трагедията е голяма, Антакия е град колкото Варна, целият беше сринат. Тези сгради, които са останали, са напукани и не стават за живеене“.

Срещнали българска група, които са пещерно спасяване и са ги извикали в Турция да помагат. Край местния стадион има бежански лагер за бежанци от Сирия, а от другата страна направили лагер за спасители, като българите били там в палатки. Първата вечер Пламен и Мартин спали в колата до тях, после нощували в Османие. Навъртели са с колата 4500 км. Пламен има стотици кадри, от тях първо подбрал 40, а накрая селектирал 20.

 

Младши инспектор Мирослав Маринов е старши спасител и служител от сектор „Специализирани оперативни дейности“ при РД „ПБЗН“ – В. Търново, чиито служители участваха в 11-дневна спасителна мисия в два от засегнатите градове – Бесни и Адъяман.

„От Горна Оряховица тръгнахме седем човека, ние сме част от международния екип за действия в подобни ситуации. Огромна трагедия, такова нещо не се случва всеки ден… Настина е страшно, много съборени сгради, за хората там е ужас, всеки търси оцелелите си близки. Ние сме обучени за това и се справихме добре. Нашата работа е да търсим живи хора под развалините със специални уреди – единият от тях открива сърдечен ритъм, другият усеща драскане и звуци под развалините, третият е термо камера. Ако открием наличие на живот, започваме да разкъртваме и проникваме до живия човек“, пояснява Мирослав. Самият той е любител фотограф и по време на почивките, когато и ако може, снимал. Успял да запечата тези моменти, като направил 500-600 кадъра, от които отсял 200, после 100 и накрая ги свел до 20.

Изложбата „Апокалипсис по Рихтер“ се организира от Община Г. Оряховица и Съюза на българските журналисти във В. Търново със съдействието на Фотостудия „Зенит“, Tritegrada.eu, Нова телевизия и ГД “ПБЗН”.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Как да изберем енергоефективни електроуреди – съвети от Техно Микс

Изборът на енергоефективни електрически уреди е важна стъпка към намаляване на потреблението на енергия и спестяване на пари от сметки...

Затвори