Share

Изложба възражда спомените за Радиозавода

понеделник, 19 апр., 2021, 17:47ч.


IMG_9836

Фотографска изложба, посветена на Радиозавода, ще възроди спомените за най-голямото предприятие в региона преди години, в което работеха близо 5000 души. Тя ще бъде част от проявите в инициативата „Фоайе на книгата с автограф”, което се провежда в старата столица.

Снимките за изложбата са били открити миналата година в административната сграда на Радиозавода. Част от тях са били надлежно съхранени в албуми, други са били разпилени по пода в безобразно състояние, съсипани от хора, които са търсили нещо ценно в постройката, съобщи фотографът Мирослав Цветанов. Всички фотоси са от периода 1960-1984 г.

„Идеята се превърна във факт със съдействието на доц. Калина Иванова и д-р Иван Александров от РНБ „П.Р. Славейков”. Решихме, че трябва да запазим спасеното от огромния архив на това предприятие, защото така съхраняваме една важна част от историята на града, та дори и на държавата”, сподели Цветанов.

111

Фотосите са над 1000, като част от тях ще бъдат показани в 27 табла по време на изложбата – тези, които са вече уточнени и датирани. Любопитните снимки със сигурност ще бъдат интересни за всички великотърновци, тъй като в града едва ли има семейство, което да няма близък, свързан с Радиозавода.

Няколко са основните сюжети в експозицията. Единият е посветен на известни личности, които са посещавали Радиозавода. Сред тях са бившите първи партийни и държавни ръководители Тодор Живков и Пенчо Кубадински, министри, делегации от бившия СССР, кинозвезди, естрадни изпълнители и др. Другият аспект е посветен на хора, работили в завода, на трудовата атмосфера, битовата дейност и т. н. Част от фотосите ще представят и специалното производство в завода, посветено главно на задоволяване на нуждите на Варшавския договор за електронно оборудване – радиостанции, локатори и др. съоръжения за военна техника.

„Обърнато е внимание и на едно значимо събитие в производството на телевизионни приемници в България – цветния  телевизор „Велико Търново – 84”. Успяхме да намерим кадри, показващ екипа, който е разработили създал този телевизор, както и кадри от поточните линии на производството”, заяви Мирослав Цветанов. Над един милион са произведените телевизори от тази серия, които навремето бяха престижна част от всяко домакинство.

След изложбата снимките ще останат на съхранение в Регионалната библиотека. Те ще послужат и за реализацията на една по-мащабна идея – с помощта на Държавния архив да бъде направен документален филм, който да покаже не само документални кадри, но и да включва разкази на хора, свързани с предприятието – работници, ръководители и др.

С помощта на колекционера Богомил Велчев пък на изложбата ще бъдат представени близо 20 радиоапарата, които онагледяват историята на завода, сред които юбилейни екземпляри и първият апарат, произведен в стария радиозавод през 1963 г.

Откриването на изложбата е на 21 април (сряда) от 17 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, а ескпозицията ще остане там до 20 май.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автосервиз във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Два дрона получи НВУ „Васил Левски“

Два дрона за нуждите на обучителния процес и подготовката на курсантите получи Националният военен университет „Васил Левски“. Безпилотните летателни средства...

Затвори