Share

Изложба в Конака представя наборната военна служба през социализма

вторник, 25 ян., 2022, 12:18ч.


272319329_422492962998781_1152547232599023561_n
Регионален исторически музей–Велико Търново и търновският Военен клуб представят от 2 до 27 февруари 2022 г. в музей „Възраждане и Учредително събрание“ изложбата „Когато момчето става мъж…” Казармата през „ОНЕЗИ” 45 години”. Неин автор е уредникът от музея д-р Илия Вълев, който изследва наборната военна служба от няколко години насам.

Изложбата е военно-историческа и етноложка и представя любопитни исторически факти, свързани с българската армия през социализма, проследява вътрешноказармения всекидневен живот на войниците и обичаите и ритуалите съпътстващи възмъжаването на момчетата.
Във временната експозиция в Конака ще може да се види сбирка от автентични предмети от времето на социализма – униформи, знаци и емблеми на видове и родове войски, войнишко снаряжение и оръжие, лични вещи и др.; информативни документи и интересни фотографии; експозиционни табла с преки спомени и разкази на отслужили наборна военна служба лица. Изложбата има превод на английски, като включена и забавно-развлекателна (игрова) част за посетителите деца.

Изложбата е под егидата и с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната на Република България и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”.
Експозицията ще бъде открита на 2 февруари 2022 г. в 16,00 ч.
При посещение на изложбата е необходим зелен сертификат и спазване на противоепидемични мерки.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Етерично масло от лавандула – какви болести лекува и как да го използваме

Лечебното етерично масло от лавандула е познато на мнозина. Ако съдим по древните ръкописи, чудотворните му способности са използвани още...

Затвори