Share

Избор на трактор: Характеристики, които трябва да имате предвид

сряда, 29 юни, 2022, 09:12ч.


Ekip

В сравнение с мини трактора, конвенционалните трактори имат своите недостатъци. Не е препоръчително да се използват в малки площи, например в лозя: може да е трудно да се премести, както и да се съхранява тази машина. Освен това тракторът в пълен размер е много по-тежък от миниатюрната версия и няма да се грижи толкова добре за вашата морава, така че ако целта ви е да запазите пейзажа, тогава има смисъл да погледнете мини-трактор.

Има обаче задачи, с които един минитрактор може да не може да се справи, поради ниската мощност на двигателя. Те включват използването на тежки приставки, както и работа с трудна почва (например, замръзнала). В допълнение към тези задачи, тракторът в пълен размер е полезен в строителството, за почистване на територията, транспортиране на стоки и различни земекопни операции. Тази машина ще се превърне в незаменим помощник в селското стопанство и комуналните услуги, когато се наложи обработка на голяма площ.

Какво да търсите при избора на трактор?

Вид извършена работа

За почистване на сняг, косене на тревни площи, оран на малка градина, нямате нужда от мощността на голям трактор, а средният ще се справи с тези работи. За сеитба, оран на големи ниви и прибиране на реколтата ще ви е необходим голям трактор. Колкото по-голяма е обработваемата площ, толкова по-мощен трактор ще е необходим. За работа в лозя, например, е важно да се вземат предвид размерите на трактора, за да не уврежда растенията при движение по пътеките между тях.

Прикачване

Ако трябва да транспортирате тежести или култури, трябва да закупите ремарке за трактора. За почистване на тревата или скосяване на фуражни зърнени култури ще ви трябва косачка, за прибиране на реколтата – гребло, за транспортиране на сено – лопата, иригатор за поливане на поле или градина, плуг за оран. За почистване на сняг можете да закупите нож или роторна снегорин, ако планирате да използвате трактора като челен товарач, тогава трябва да закупите кофи.

Условия на работа

Ако планирате да използвате трактор в райони с дъжд, киша и кал, най-добре е да закупите затворен модел с големи колела, които ще издържат на лошо време. Ако обектът, където се извършва работата, е хълмист, неравен или вискозен, е необходим модел със задвижване на всички колела, в който могат да се задвижват всички колела, а не само задните колела, както при задвижването на задните колела. Такива трактори са по-мощни и няма да заседнат, ако пътят се влоши поради лошо време.

 

Мощност на двигателя

Мощността на двигателя на избрания трактор определя колко бързо ще се движи през трудна почва и колко гориво ще струва. Освен това мощността на двигателя пряко влияе върху комфорта при използване на прикачени устройства, например колко голям плуг е в състояние да тегли трактор. Ако трябва да копаете стълбове, да усуквате пънове, да извършвате работа с грейдер, да разрохквате и обработвате земята, тогава имате нужда от трактор с мощност най-малко 18,6 kW със съответните приспособления. За доставяне на фураж или работа с големи купи сено е необходим трактор най-малко 37 kW. Въпреки това, двигателите на повечето трактори в пълен размер са много по-мощни.

Размери на трактора

Размерът на трактора определя не само дали ще може да работи на територията (дали ще минава между лозя, дали ще удря автомобили и т.н.), но и възможността за използване на по-тежки прикачени съоръжения, както и товароносимост на машината. Колкото по-голям е тракторът, толкова по-тежък е той, което означава, че може да използва по-тежки навеси и по-тежки товари. Ако не е необходимо да работите с тежки навеси или товари и има нужда да работите в ограничено пространство (например, шофиране в плевня), е необходим по-малък модел или минитрактор или, както в случая на лозя, специален модел с тясно междуосие.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Четири великолепни концерта в програмата на Arbanassi Summer Music 2022

Четири великолепни концерта ще предложи дванадесетото издание на Фестивалът за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music. Музикалният форум ще се...

Затвори