Share

Избор на подходящ плуг според трактора – съвети от експерти

петък, 1 Дек., 2023, 15:39ч.


Избор на подходящ плуг според трактора - съвети от експерти

Всеки земеделец се нуждае от плуг, с който да обработи земята, за да бъде тя по-плодородна и за да премахне вредните плевели в нея с кореновата им система. Подбора на тези прикачни инвентари не е лесен и има неща, с които трябва да се съобразяваме, особено когато ги подбираме спрямо наличния трактор.

Със съдействието на експертите в продажбата на високо ефективни плугове MASS ще разберем как и защо е важно да подберем тази земеделска техника спрямо мощността, рамата и хидравликата на наличното МПС.

Мощност

Едно от най-важните неща, с които трябва да се съобразите, когато се подбира плуг за оран е мощността на трактора.

Не всеки вариант от този прикачен инвентар е подходящ за всички МПСта. Някои видове плугове  са по-тежки от други, особено моделите с повече тела и работна ширина. Това поставя нуждата от трактор с повече конски сили, за да може да ги задвижи безпроблемно. Ако МПСто не разполага с достатъчно мощ, работата на плуга няма да е в пълен капацитет и може да доведе до повреда в механизма на трактора.

За малки модели, с капацитет до 60 конски сили е подходяща земеделска техника, която е с до 3 на брой тела за извършване на оран и с по-малка работна ширина. Това съответно би довело до по-малко обработена земя. Този тип плугове се препоръчват, когато нивата не е голяма. Предимството им е, че може по-лесно да се правят обратни завои, без опасност да се обърне.

Ако имате голяма площ, която трябва да се обработи и мощен трактор, то най-полезно ще ви бъде да я изорете с по-голям плуг с повече на брой тела и работна ширина.

Рамата

Друго важно за избора на плуг спрямо трактора е рамата.

Рамата е основата, която поддържа всичките му компоненти. Тя спомага за разпределението на теглото, което помага при тегленето на прикачения инвентар. Когато се подбира тази важна селскостопанска техника е от голямо значение да се вземе размера на рамата на превозното средство. Ако тя е прекалено малка, а плугът е с по-големи размери, той няма да може да се прикачи към МПСто. По-тежките модели могат и да преобърнат превозното средство.

Различните плугове са подходящи за трактори с различна по височина рама. Именно поради тези причини трябва предварително да се вземе размерът на рамата на наличното МПС, преди да се предприеме покупка на плуг. По този начин всеки земеделец лесно може да прецени кои плугове ще са най-подходящи за неговия модел трактор.

Хидравликата

Още една характеристика на МПСто, с която трябва да се съобразявате при подбор на тази земеделска техника е хидравликата.

Тя определя колко тежък може да е прикачения инвентар, за да може трактора да се движи безпроблемно. Следователно МПСта с по-мощна хидравлична сила имат възможност да теглят плугове с по-високо тегло, а тези с по-слаба – по-леки.

Съобразяването на тежестта на земеделската техника, с хидравликата му е ключова при подбора им. Ако избраният модел е с прекалено високо тегло, МПСто ще изпитва проблеми да го тегли, което може да затрудни обработката на земята и дори да доведе до сериозни повреди на трактора, които ще доведат до скъп ремонт.

Почвата също е от значение за хидравликата при подбор на плуг. Ако тя е по-сбита и тежка, това прави третирането ѝ със селскостопанска техника по-трудно. Поради тази причина е важно тя също да бъде взета предвид и да се съобрази теглото на прикачения инвентар, когато се купува нов спрямо възможностите на трактора.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
400 лаптопа ще раздаде Lidl с нова игра в своето мобилно приложение

 Активното пазаруване и използване на Lidl Plus отново ще донесе шанс за награди  Лидл България стартира празничния сезон с игра...

Затвори