Share

Избират най-добрите вина от местни сортове на „ВиноБалканика 2012”

вторник, 27 мар., 2012, 10:20ч.


Международен конкурс за вина от изцяло местни сортове или произведени от сортове, селектирани в страните от Балканския полуостров и Черноморския басейн ще се проведе за втора поредна година във Велико Търново.

„ВиноБалканика 2012” се организира от Съюза на енолозите в България по покана на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”. Еноложкото събитие е в рамките на IX Международно туристическо изложение „Културен туризъм”, което ще се проведе от 19 до 21 април 2012 година.

Вината в конкурса ще бъдат дегустирани и оценявани от 7-членно международно жури от енолози от България, Гърция и Франция по 100 бална система. Най-добрите изби ще бъдат отличени със златни, сребърни и бронзови медали и голям златен медал за най-високо оценените вина. Официалното награждаване ще се състои в дните на изложение „Културен туризъм 2012”, а любителите на виното ще имат възможност да дегустират медалистите от конкурса.

„ВиноБалканика” ще участва със собствен щанд на IX Международно туристическо изложение „Културен туризъм” и ще представя информация за вина, сортовете, традиционни технологии, тероар и характер на вината пред представители на туристическия бранш, хотелиери, ресторантьори, търговци и вино любители.

27 реномирани изби от България, Македония, Косово и Турция участваха с 55 вида бели, червени и розови вина в първото издание на „ВиноБалканика” през минала година. Цел на конкурса е възраждане на интереса към местните сортове от Балканите, един от най-древните винарски региони и връщане на вината, произведени от тях на полагащото им се място във винарската карта на Европа.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Велико Търново търси партньорство с турския град Самсун

Партньорство с турския град Самсун ще търси Велико Търново в областта на икономиката, спорта, образованието, културата и туризма. Това стана...

Затвори