Share

Исторически музей – Свищов получи дарение от генералното консулство на България в Чикаго

четвъртък, 20 сеп., 2018, 15:45ч.


7
По инициатива на генералния консул на Република България в Средния Запад на САЩ Иван Анчев, Исторически музей Свищов получи специално дарение за родната къщата на Алеко Константинов. Дарението е свързано с инициатива на генералното консулство в Чикаго и именуването на една от централните улици – Irving Park Rd., на забележителния български писател.

Една от уличните табели, носеща името на Щастливеца в Чикаго, беше дарена в официална обстановка, на 18 септември на къщата музей „Алеко Константинов“, в град Свищов. Генералният консул разказа за редицата административни процедури, през които се е наложило да премине консулството, докато именуването на улицата стане факт. Същевременно с това той сподели и радостта си от широката подкрепа на инициативата, от страна на множество български организации и българите в Чикаго.

Относно това, как са решили да нарекат улицата с това име г-н Анчев каза следното: „За нас въобще не беше двоумение, на кого трябва да наречем тази улица, тъй като Алеко Константинов е този, който най-много се асоциира с Чикаго. Посредством своето произведение „До Чикаго и назад“ той дава на поколения българи поглед към Америка и към новия свят, през различни периоди от българската история. Българинът е виждал Америка години наред през погледа на Алеко Константинов и неговият пътепис.“ Заедно с табелата, консулът поднесе още един уникален дар, който също ще бъде включен в експозицията на музея. Луксозен албум – специално изработен за Исторически музей Свищов, изобразяващ снимков материал на бюст-паметника на Алеко Константинов, намиращ се в библиотеката „Регенстайн“ на световноизвестния Чикагски университет (University of Chicago), както и снимки от тържественото откриване на улицата в Чикаго.

На акта на дарение, освен представителите на общинското ръководство, присъстваха и 30 деца от клуб „Млади възрожденеци“ към ОУ „Васил Левски“ град Белене и техните ръководители, които имаха шанса да са сред първите посетители снимали се и докоснали новите експонати в музея.

В знак на признателност за изключителния жест, г-н Анчев получи от директора на Историческия музей в Свищов Ивелина Иванова два екземпляра от книгата Бай Ганю, съответно на български и английски език, а кметът на Свищов Генчо Генчев му поднесе картина, изобразяваща емблематичната за крайдунавския град Часовникова кула на майстор Богдан.

Последвалите разговори между консула на България в Чикаго и кмета на Свищов естествено преминаха в посока бъдещи съвместни проекти и инициативи, които да са изпълнени със съдържание и обединени от общата цел да се поддържа жив духа на българщината. Генералният консул сподели, че в Чикаго има 12 български училища, църкви, танцови ансамбли и редица културни центрове, чрез които непрекъснато се стремят да поддържат силна и неразривна връзката с България. Той разказа и за Съюзът на българските писатели, които всяка година издават алманах с името „Любослов“, който от две години, благодарение на работата на българското консулство, има своето място в библиотеката на Американския конгрес. Оттогава на всеки 24-ти май генералното консулство на България в Чикаго внася книги в най-голямата библиотека в света.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
“ТЪРСЯ ТЕБ… В ХОРИЗОНТА НА МОЯТА ДЛАН”

Литературна агенция „Библиотека България”, дует KSANA (Клавдия Китанова и Антон Яначков), Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов  имат удоволствието да Ви поканят да съпреживеете заедно с тях един...

Затвори