Share

Инж. Емануил Манолов поздрави Детска ясла – Павликени за 45 години от основаването й

четвъртък, 21 ян., 2021, 16:29ч.


viber_image_2021-01-21_11-09-17

45 години от основаването си празнува на 21 януари Детска ясла – Павликени. Празникът беше отбелязан без тържества, защото настоящата извънредна ситуация и мерките за безопасност не позволяват организирането на големи тържества.

Гости на Детската ясла бяха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов и председателят на Общински съвет – Павликени Христо Кавалски. Градоначалникът дойде с подарък – офис столове за персонала в групите на яслата. Кметът отправи и пожелания: „В празничния за Вас ден се обръщам с послание да продължавате с всеотдайност да давате грижи и любов на децата на нашия град и община“, каза той.

Детска ясла – Павликени на 21 януари е открита през 1976 г. на Бабинден. От тогава до днес хиляди павликенчани са получили първите си умения и навици в яслата. Тя започва да работи с шест групи, едната от които е била седмична. В началото е била под ръководството на болницата, след това – на Общината. Пръв директор е Евдокия Маркова. След нея поста заемат Тодорка Тишева и Магдалена Дечева. Настоящият директор е Симонета Колева.

Сред изявените личности, които са завършили яслата, е шампионът по плуване Антъни Иванов.

В годините от 2016 до 2020г. се увеличава броят на родителите, желаещи децата им да посещават единствената в общината ясла. По тази причина през 2016 г. е разкрита четвърта група, а през 2019 г. е разкрита и още една група. Миналата година в яслата са отглеждани и възпитавани 104 деца.

От септември 2020г. таксите в яслата са намалени наполовина по предложение на кмета, гласувано от Общински съвет – Павликени.

Към детското заведение работи и млечна кухня, в която ежедневно се приготвят около 180 порции храна за най-малките жители на Павликени – деца от 6 месеца до 3 години.

През последните десет години яслата в Павликени промени облика си като стана много по-модерна и привлекателна за децата. През 2012 г. сградата беше газифицирана и санирана. През 2019 г. бяха обособени 4 нови площадки за деца по проект „Красива България“. Освен това бяха изградени и три рампи към входовете на сградата и бяха подновени алеите в дворното пространство.

Множество ремонти в детското заведение са извършени в последните три години. Монтирано е ново гише на млечната кухня, сменени са порталните врати на коридорите, всички подови настилки в групите са подменени. В продължение на две година бяха обновени мебелите в занималните на всички групи, като част от тях са закупени от дарения. Освен това в отделните групи има и климатици, които се използват само през летните месеци и също са закупени от дарения.

От 4 януари 2021г. почти всички записани деца вече посещават детското заведение, след като то беше затворено във връзка с извънредната ситуация. В яслата се извършва засилена дезинфекция, мери се температурата на децата сутрин преди приемане и им се мият ръцете. Занятията от началото на пандемията са индивидуални за всяка група.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Бебе №1 на Велико Търново за 2021 бе орисано навръх Бабинден

Първото бебе, родено във Велико Търново през 2021 година, бе орисано навръх Бабинден. Традиционният ритуал се проведе в родилното отделение...

Затвори