Share

Инвестиционно злато – защо си струва да инвестираме в ценния метал?

сряда, 3 авг., 2022, 16:42ч.


investitsionno-zlato-zashto-si-struva-da-investirame-v-tsennia-metal

Златото е защитен актив. Той се представя добре по време на глобални икономически сътресения и също така предпазва от нарастваща инфлация. Това е подходът, възприет от много инвеститори.

Как да инвестирате в злато и добре ли е да купувате този актив във вашия инвестиционен портфейл в големи обеми?

Ролята на златото във финансовата система

Още през 20-ти век този благороден метал имаше специален статут, тъй като се използваше активно в световната финансова система. До 1944 г. изчисленията са правени на базата на “златния стандарт” . Той предполага, че всяка парична единица, по искане на заинтересовано лице, може да бъде обменена за определено количество от този метал.

„Златният стандарт“ се използва активно в разплащанията между държавите: обменният курс се определя като съотношение на тези валути към единица маса злато.

През 1944 г. е сключено споразумението от Бретън Уудс , според което държавите се отказват от прилагането на “златния стандарт”. Цената на благородния метал за сетълменти беше фиксирана в щатски долари – 35 долара за тройунция.

Други обменни курсове на националните валути на страните, участващи в споразумението, също бяха обвързани с американската валута. В същото време курсът беше управляем: колебанията му бяха задържани в рамките на 1%, но също бяха разрешени управлявани девалвации и преоценки.

Системата на Бретън Уудс се използва до 1976 г., когато е заменена от Ямайската парична система. Последното се основава на факта, че обменният курс не е регулиран, а се определя от пазара, т.е. определя се на базата на баланс между търсене и предлагане.

Тази система се използва в света и в момента. Според ямайската валутна система златото не влияе на обменните курсове по никакъв начин. В момента е често срещана стока.

Начини за инвестиране в злато и инвестиционно злато цена

Преди да анализирате динамиката на цените на златото, е необходимо да разберете начините за инвестиране в него. Най-често можете да закупите този благороден метал чрез покупка на монети или кюлчета или закупуване на злато на борсата.

Някои експерти наричат покупката на златни бижута и украшения начин на инвестиция. Въпреки това е трудно да се сподели този подход, тъй като след носене такива продукти губят своята стойност, което прави нереалистично да печелите пари от препродажба.

Златни монети и кюлчета

Те могат да бъдат закупени както в банката, на борсата, така и от частни лица. Има нисък входен праг. Това е материално злато, което може да се съхранява навсякъде.

Златни монети могат да бъдат закупени, освен от банки и физически лица, в специализирани магазини или на аукциони. Някои монети могат да се повишат в стойност не само поради растежа на златото, но и поради търсенето от колекционери.

Фючърсни сделки

Това включва закупуване на актив на предварително определена цена в бъдеще. Фючърсите повтарят динамиката на цената на благородния метал. Този инструмент се отличава с висока доходност и ликвидност, но използването му е съпроводено с високи рискове. Поради това е подходящ само за опитни инвеститори.

Защо да купите инвестиционно злато от Лимар?

Става въпрос за опитна компания, която отдавна е в търговията със злато. Тук покупката става бързо и лесно, така че няма от какво да се притеснявате.

Компанията предлага както злато, закупено като инвестиция, така и прекрасни изненади за вашите любими хора! Разгледайте цените и оттам-насетне изборът е ваш. От богатия избор в каталога на Лимар можете да изберете точно това, което най-добре отговаря на вашия вкус. Не пропускайте да се възползвате!

Ако решите да се доверите на чудесните оферти на Лимар, можете да сте напълно спокойни, защото всички продукти са с гарантиран произход, високо качество и напълно автентични. Добавете ги към вашия инвестиционен портфейл и няма да съжалявате в нито един момент, защото ще сте направили най-добрия възможен избор!

Повече информация може да намерите на сайта Limar24.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Модерни мобилни аксесоари, които улесняват живота

В нашия модерен свят е много трудно да си представим ежедневието без мобилен телефон. Абсолютно всеки човек използва мобилен телефон,...

Затвори