Share

Горан Благоев: Нужна ни е стабилна средна класа, еманципирана от задкулисието и олигархията

вторник, 9 Ное., 2021, 16:06ч.


WhatsApp Image 2021-11-09 at 14.08.01

Българската олигархия беше зачената с куфарчетата на Държавна сигурност, Закон за лустрацията ще пресече нейните корени, каза във Велико Търново кандидатът на десницата

Като телевизионен журналист и публицист, и човек, който три десетилетия, всяка година на 22 септември е излъчвал от Велико Търново тържествата за Независимостта по БНТ, поднасям комплимент към търновската общественост за това, което през 90-те години беше направено – възстановяване честването на този много важен и знаков празник. Независимостта е ключово събитие в историята на всяка нация.

Това каза при посещението си в старата столица кандидатът за президент от Национално обединение на десницата Горан Благоев. По думите му единствените две събития, които и във времето на тяхното случване са ни обединявали, и сега, при тяхното честване, са Съединението и Независимостта.

Пред репортери във Велико Търново публицистът, историк и родолюбец Горан Благоев каза още: „Българската олигархия беше зачената с куфарчетата на Държавна сигурност, в момента имаме крупни, олигарси и от ляво, и от така нареченото дясно, и генезата на техния бизнес е точно, благодарение на родствени връзки с ДС. Трябва да пресечем тези зависимости, защото ги виждаме като следствие, дори и в енергийната криза, която ни е завладяла, защото България продължава да е зависима единствено и само от доставките на руския газ“.

По думите на Благоев трябва веднъж и завинаги да прочетем своята история, защото иначе оставаме в тези нейни зависимости: „За 30 години те превърнаха демокрацията, която всички ние чакахме, в един фасаден параван. Всичко от 89-та година насам беше манипулирано и дирижирано от структурите на ДС. Някой ще каже, че говоренето за Държавна сигурност, 30 години след 1989-та е само една фиксация. Но съвсем не е така, защото хората на бившата ДС ги виждаме във всички сфери на обществения живот“.

Като пример Горан Благоев даде факта, че 27 агенти са в Инициативният комитет на сегашния президент Румен Радев: „Питам – дали държавният глава, по този начин, не се опитва да легитимира тези бивши агенти на Държавна сигурност. Дали не вървим към реставрация и към връщане на най-тъмните моменти от 90-те години“.

Според Горан Благоев, дори и закъснял, Закон за лустрацията, какъвто предлага Национално обединение на десницата, е необходим, защото има за цел, не само да предотврати присъствието на бившите агенти по всички ръководни постове в обществения живот, но и да пресече корените на българската олигархия. Като държавен глава, той категорично би подкрепил такъв закон, коментира кандидатът за президент на десницата.

Горан Благоев, за когото в неделя може да гласуваме с номер 7 в интегралната бюлетина, каза още: „Не искам да бъда „адвокат на бедните“, както се афишира Румен Радев – аз искам да бъда президент на благоденстващи и проспериращи българи, защото е изключително важно едно общество да има стабилна средна класа, еманципирана от задкулисието и олигархията“.

20211104_100253

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
До полунощ водата ще тръгне

Ако всичко върви по план, до полунощ се очаква да приключи ремонтът на централния водопровод край с. Присово, съобщи кметът...

Затвори