Share

Големите ученици със зелен сертификат се връщат в клас, останалите – онлайн

сряда, 24 Ное., 2021, 19:37ч.


20211104_100253

Ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани, съобщават от МОН. Това означава те да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата.

Това е записано в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката днес.

Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от V до XII клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването (МЗ), които важат и за тези, купувани от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката (МОН) да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от МЗ.

По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%. Преболедувалите ученици от V до XII клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

Регионалните управления на образованието в страната бяха информирани за промените още днес. Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за учениците от V до XII клас още от понеделник, 29 ноември т.г.

От Насоките, обнародвани и утвърдени със заповед днес от образователния и здравния министър, става ясно, че ако не се правят тестове, ротационно ще учат 50 % от паралелките, като вече бе обявено за община Велико Търново:

“4.5. Присъствен образователен процес е възможен и без тестване в следните случаи:
а) В училищата на териториите на общини с достигната 14-дневна заболяемост
между 250 и 500 на 100 000 население, но не са изпълнени условията на 4.1., буква „а“,
обучението се осъществява за 50% от паралелките в училището по график за ротация,
утвърден от министъра на образованието и науката.”

Nasoki_akt_24112021(2)

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Във Велико Търново ще продължи кампанията за смяна на старите печки

Община Велико Търново припомня на гражданите, че е публикуван списъкът с одобрените кандидати, чиито стари отоплителни уреди в домакинствата ще...

Затвори