Share

Главният изпълнителен директор на Световната банка ще изнесе публична лекция във ВТУ

сряда, 29 май, 2019, 11:16ч.


uni7
На 30 май 2019 г. от 18,00 ч. в аулата на Великотърновския университет публична лекция ще изнесе г-жа Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка – една от най-влиятелните международни организации за финансова и експертна помощ.
Темата на лекцията е „Светът и ние“ и в нея г-жа Георгиева ще представи глобалните икономически тенденции и предизвикателства, както и моделите за развитие. Г-жа Кристалина Георгиева, която има докторска степен по икономически науки, е международно доказан икономист и специалист по въпросите на устойчивото развитие, с богата експертиза от работа в различни части на света, включително ЕС. Лекцията ѝ в България съвпада с номинацията ѝ за годишната награда за значителни постижения на базираната в Лондон платформа Emerging Europe заедно с премиерите на Северна Македония и Гърция.

На събитието са поканени студентите, преподавателите и служителите на Великотърновския университет, както и обществеността на гр. Велико Търново. Всички, които проявяват интерес към въпросите на развитието, бъдещето на света и новите предизвикателства, са добре дошли в Аулата на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Модератор на дискусията ще бъде г-н Енчо Господинов, известен български журналист, бивш кореспондент на седмичника „Поглед“, един от видните представители на българската хуманитарна дипломация. Той има близо 25 години опит от Международния червен кръст (МЧК) в Женева, Ню Йорк и Москва, работил е като директор на операциите на МЧК по време на войните в бивша Югославия и е бил зам.-генерален секретар на организацията. Отличѐн е с множество международни награди за своята хуманитарна и дипломатическа работа.

Лекцията на Кристалина Георгиева е част усилията на Великотърновския университет да превърне висшето учебно заведение в място за дискусии по наболели глобални теми, като даде достъп на студентите и на академичната общност до успели българи с международна популярност.

Г-жа Кристалина Георгиева заема поста главен изпълнителен директор на Световната банка от януари 2017 г.

В периода 1 февруари – 8 април 2019 г. Кристалина Георгиева е и временно изпълняващ длъжността президент на Групата на Световната банка. В тази си роля Георгиева насочва усилията на Групата на Световната банка в посока премахване на крайната бедност до 2030г. и подпомагане на споделения просперитет по света.
В качеството си на главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и на Международната асоциация за развитие тя успешно работи по осигуряването на подкрепа от страна на международната общност за мобилизиране на ресурси за бедните държави и държавите със среден доход, както и за създаване на по-добри възможности за най-уязвимите хора по света.

В миналото г-жа Георгиева помага при формирането на дневния ред на Европейския съюз, започвайки работа през 2010 г. като комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. В тази си роля тя отговаря за един от най-големите бюджети за хуманитарна помощ в света и се утвърждава като глобален поддръжник на идеята за устойчивост. Като заместник-председател на Европейската комисия по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева отговаря за бюджета на Европейския съюз, възлизащ на 161 млрд. евро (175 млрд. щатски долара), и за 33 000 служители, работещи в институциите на Съюза по целия свят. По това време тя успява да утрои средствата, необходими за справянето с бежанската криза в Европа.

В Световната банка и в Европейската комисия Георгиева успява да постигне напредък в осъществяването на практики, свързани с равенството между половете на работното място, като прокарва и реализира целта за 40% женско участие в структурата на управление на Европейската комисия до 2019г., както и равно съотношение по пол във висшето ръководство на Световната банка. Като съпредседател на Работната група на високо равнище на ООН за финансиране на хуманитарната помощ тя осигурява приемането на много по-ефективна система за посрещане на нуждите на рекорден брой хора в риск по света.

Кристалина Георгиева има докторска степен по икономически науки и магистърска степен по политическа икономия и социология от Университета за национално и световно стопанство, гр. София, където между 1977г. и 1991г. е и доцент в катедра „Икономикс“.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Купи и медали на щангиста Румен Русев постъпиха във фонда на Регионалния исторически музей

Купи и медали на световния шампион по щанги Румен Русев постъпиха във фонда на Регионален исторически музей-Велико Търново. Отличията са...

Затвори