Share

Евгени Коев: “Опазването на историята е огромно предизвикателство пред В. Търново”

петък, 16 сеп., 2022, 08:20ч.


kartichka-vizitka-VMRO-03

Опазването на историята е огромно предизвикателство пред Велико Търново, твърди Евгени Коев – водач на листата на ВМРО за 4 МИР за предстоящите избори. За себе си казва, че е стопроцентов българин и любовта към Отечеството е най-естественото чувства. Учител, синдикалист, еколог, планинар, изследовател и страстен привърженик и последовател на идеите на ВМРО, чийто председател на общинската структура е.

“Обединение на българския народ, защитата на българщината в културен план – всичко това не може да не бъде близко до всеки, който се припознава като българин и патриот. Както искаш да бъде добре семейството и домът ти, най-естествено е да искаш твоята родина да е подредена, да се развива и да е просперираща. Ние като българи имаме достатъчно основания за това, защото не сме държава, измислена преди няколко десетилетия, а имаме своите корени и традиции. Ако човек ги познава достатъчно добре, той има достатъчно самочувствие да бъде равен с всеки един гражданин на света. За развитието и просперитета на българите, добруването на българите в България – днес и сега, и защита на бъдещето на нашите деца тук в България”, казва Евгени Коев.

От срещите си с хората той се убеждава, че огромна част от тях вече преосмислят това какво е направил ВМРО по време на управлението. Всички добри стъпки за развитието на икономиката, на образованието, на армията, за осигуряване на най-бедните слоеве на обществото и редица други неща. На фона на кризата и разрушението в страната в последните месеци голяма част от хората осъзнават стабилността и сигурността, които бяха по време на управлението с участието на ВМРО.

“Старата столица трябва да опази историята си. Градът има ежедневни проблеми като качеството на пътищата, на тротоарите, липсата на растителност. Имаме добра екологична обстановка, защото В. Търново е пръснат по хълмовете и меандрите на Янтра, но в същото време централната част е с изключително малко зеленина и презастрояването продължава.

Но огромният проблем е унищожаването на историческото наследство. Неразбирането, че постройката на хълма Царевец, която наричат “Патриаршия”, е един паметник от късния социализъм. А това е едно от най-светите места в Европа, там се е издигал един от петте свещени храма в цялото православие. На Царевец трябва да има действащ патриаршески манастир. Срамно е за всеки един християнин, че там има в момента един соц паметник. Нека видим патриаршеските манастири в Сърбия, Епископският манастир в Македония, не говоря за Гърция и Румъния…

Обидно е и че друга светиня като храма “Св. Димитър” стои заключен 364 дни в годината, не е действащ храм, там не се извършват служби… Внесъл съм предложение поне за празниците да бъдат благоустроени тези храмове и те да имат своя живот и социализация”, споделя Евгени Коев.

Друга негова идея е както Шуменското плато и Златните пясъци са природен парк, търновските височини да имат по-висок статут на защита. Трябва да бъде създадена административната структура за природен парк във В. Търново, да няма възможност безконтролното преминаване на МПС, организирането на състезания също да бъде по закон. Да се полагат грижи за поддържането на екопътеките със съответните места за отдих. “Ние имаме огромно природно богатство, което стои неизползвано. Трябва да направим нещо толкова малко, за да го съхраним, обогатим и да бъде достояние на гражданите на В. Търново и гостите на града ни”, убеден е великотърновският общественик.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Корнелия Нинова: Време е за гласуване с разум

“Трябва да се гласува на изборите на 2 октомври. Не позволявайте да ви заблуждават, че този вот е безсмислен, защото...

Затвори