Share

Две важни годишнини отпразнуваха пенсионерите от лясковския клуб „Зора”

петък, 30 Ное., 2018, 14:33ч.


IMG_5451 IMG_5423 IMG_5432 IMG_5436 IMG_5440

Хората от третата възраст, членуващи в пенсионерски клуб „Зора” в Лясковец отпразнуваха две важни годишнини – 50 години от основаването на клуба и 25 години вокална група „Чаровна възраст”, функционираща към него. Честването на половин век предизвика много емоции, спомени и вълнение у всички настоящи членове и беше събитието на годината за пенсионерската организация. За своята 50-годишна история възрастните хора подготвиха брошури, богат концерт и разбира се, празнична торта, вино за наздравица и почерпка, които бяха подарък от местни фирми и спонсори – Ралица Рашева, „Грестокомерс”, „Прити” и „Тим”, както и с финансовата подкрепа на Община Лясковец. Събитието се състоя в Центъра за социални и младежки дейности и събра, освен настоящите членове на „Зора”, също и много официални гости и приятели. Да уважат двойния празник на възрастните, дойдоха и кръстницата на клуба – кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, заместникът и инж. Росица Господинова, председателят на областния съвет на пенсионерите Радка Маркова, всички председатели на клубове в общината и други. Освен гостите, на празничното честване поздрав отправи и настоящият председател на юбилярите Веселина Благоева. Много песенни поздрави получиха празнуващите и от приятелските вокални групи от Горна Оряховица – Мъжката певческа група и „Еделвайс”.

„Зора” е първият от седемте клубове в Община Лясковец и вече на 50 години. Наименуван е „Зора” скоро и негови кръстници са д-р Гецов и д-р Гецова. Създаден в далечната 1968, под ръководството на Енчо Копанков и Миланка Нешева, в него кипи редовен организационен живот под ръководството на Енчо Копанков, Георги Папов, Ганчо Заеков, Димо Цацов, Бояна Мечкова. Първото помещение на клуба се е намирало в местността „Моста“. То скоро се оказва тясно, затова клубът е преместен в блок на ул. „Бузлуджа“, където е настанен в две помещения. В началото броят на членуващите пенсионери е бил повече от 200 души, а най-многоброен е съставът на клуба през 1995 г. – наброява около 300. В момента съставът му е 80 души. Още със създаването му под формата на дневен дом на пенсионерите за развлечение, отдих и почивка, се сформират певческа и театрална групи, както и физкултурна – наречена „Здравец”. Всички те развиват активна дейност и печелят награди в редица културни форуми и спортни състезания. На 21.04.1994 година възрастните хора се настаняват на ул. „Трети март“ №14. Новото помещение е удобно и носи радост на всички и до днес.

През 1995 година положението се стабилизира и клубната дейност трескаво се разгръща. Най-големите успехи за развитието му идват със създаването през 1992 година на певческата група „Чаровна възраст”, с ръководител Славка Стаматова. Пръв корепетитор е Иван Драгостинов, а в момента – Димитър Евтимов. С помощ от Община Лясковец, собствени средства на клуба и дарения са изработени хубави народни носии. Певческата група има активна творческа дейност – самостоятелни концерти, участия в регионални фестивали, в общински празници и прегледи, в съборите на Беклемето, в Априлци, Черни вит, Севлиево, Царевец и много др. Вече 25 години вокалната група за народни песни жъне успехи и печели награди. Досега са завоювани 6 медала, от тях четири бронзови и два сребърни, над 50 грамоти, множество материални награди, плакети и други. В изявите на вокалната група, призови места имат за индивидуални изпълнения и певиците Мария Глушкова и Господинка Господинова. В областните празници и в регионалните и общински фестивали на кулинарното изкуство сръчните домакини от клуб „Зора” Христинка Бонева, Мария Станчева и Калина Цацова имат редица завоювани първи места. Уменията на кулинарките са оценявани на високо ниво и от Ути Бъчваров.

В празничния ден всички си пожелаха още много успехи, дълголетие и заедно духнаха свещичките на тортата. Д-р Гецова към пожеланията си прибави и ваучер с необходимата сума за закупуване щори на клуба и обеща и занапред да помага на организацията във всичките и бъдещи начинания.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Две училища в лясковска община отпразнуваха патронния си празник

Лясковското училище с най-дългогодишна история за поредна година с гордост отбеляза празника на патрона. Деца и учители на НУ „Цани...

Затвори