Share

Даниел Панов връчи Старопрестолна грамота на 89-годишния Гено Генов, дарил щика за “Майка България”

вторник, 15 Ное., 2022, 12:49ч.


315762055_6367374683292542_4265020956131935783_n

Кметът на Велико Търново Даниел Панов връчи Старопрестолна грамота за патриотизъм и дарителство на 89-годишния Гено Енчев Генов. Възрастният мъж дари семейна реликва – щик от 1867 година, за да бъде възстановено оръжието на поругания от вандали паметник „Майка България”. Наследниците на дядо Гено се свързаха с представители на Ротари клуб – Велико Търново, които от години се грижат за монумента, за да предадат оригиналното оръжие, пазено в дома им от няколко поколения. По оригиналния боен нож скулпторът Денислав Сираков от РКВТ отля и монтира макет на щика на опълченеца на паметника, а истинският байонет беше предаден на съхранение в Регионалния исторически музей.

На мило тържество в Дома за възрастни хора „Венета Ботева”, където живее дядо Гено, той получи и грамота от името на Ротари клуб, която му връчи паст президентът на РКВТ Венелин Иванов, както и Свидетелство за дарение и каталог на РИМ от директора на музея д-р Иван Църов.
Развълнуван родолюбивият българин разказа за историята на щика, който е бил на неговия дядо – геройски загинал във войната през 1913 година. Той сподели свои мисли за патриотизма и съвременното положение в страната ни, както и любопитни подробности от изявите си като активен самодеец в читалището в село Шемшево, където е роден.

Кметът Панов призова всички да се поучат от примера на възрастния мъж и да пазят културно-историческото ни наследство. Възпитанието не се получава само от детската градина и училището, а преди всичко в семейството. Затова е важно да учим децата си на изконни ценности, подчерта кметът.

Директорът на музея д-р Иван Църов посочи, че търсенето на щик за възстановяване на откраднатото оръжие е било трудна задача, защото подобни байонети от френски пушки „Шаспо”, каквито са били на въоръжение в българското Опълчение, са много малко в страната ни. Той благодари, че с дарението се попълва богатата колекция от оръжия в РИМ.

Пазете България! С тези думи се обърна към всички присъстващи на тържеството дядо Гено .

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
84-годишна баба даде 10 000 лв. на “полицаи”

Измама по схемата „съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници“, разследват служителина полицейското управление в Свищов. Сигнал за случая...

Затвори