Share

БСП: Настояваме за допълнителни средства за хълма Трапезица

понеделник, 24 Ное., 2014, 17:50ч.


mariana_big

4 млн.лв. за култура и 13 млн.лв. за заплати в средното образование поиска „БСП лява България“ в актуализирания бюджет 

„БСП лява България“ внесе предложенията, които получихме от синдикати и работодатели, за отпускане на допълнителни средства от държавния бюджет – 4 млн. лв. за Министерството на културата и около 13 млн. за заплати на персонал в средното образование. Това съобщи във Велико Търново народният представител Мариана Бояджиева.

Парламентарната група на левицата внесе в петък своите предложения във връзка с актуализацията на Бюджет 2014г.

Мариана Бояджиева коментира исканията на левицата в областта на културата и образованието.

С предложенията на „БСП лява България“ към Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г., се предвижда на Министерството на културата да бъдат отпуснати допълнителни средства в размер до 4 000 000 лв. за осигуряване на субсидия за държавните културни институти от системата на сценичните изкуства.

Очаква се също в случай, че не се превиши бюджетния дефицит по държавния бюджет за 2014 г., да бъдат освободени задържаните като резерв 2 085 182 лв., от които 635 000 лв. е субсидия за филмопроизводство, а останалите 1 450 182 лв. са средства за материална издръжка в програмите и дейностите изпълнявани от организациите, които не прилагат делегиран бюджет.

„Настояваме да бъдат предвидени най-малко 3, 5 млн. лв. за преизчисление на субсидията в държавните театрални и музикални институти“, каза Бояджиева. Тя подчерта отбелязания ръст на посетителите в сравнение с предходната година средно с 6.46 на сто. „Този ръст ни дава основание да прогнозираме размера на недостига. Ако не бъдат осигурени тези средства може да се стигне до преустановяване разплащането на хонорари, авторски права и разходи за материална издръжка и ще предизвика напрежение сред творците“, обясни мотивите Бояджиева. Около 5,1 млн.лв. се очертава дефицитът в МК към края на годината.

„Важно за Велико Търново е настойчивото ни искане да се заложат още 300 000 лв. за разходи, свързани с опазване и поддържане на недвижими културни ценности, съгласно Закона за културното наследство. Това означава да се осигури финансиране за спешни консервационно-реставрационни дейности преди започването на зимния сезон на няколко основни обекти в страната, сред които и хълма „Трапезица“, подчерта Бояджиева.

Предложенията на „БСП лява България“ предвиждат още отделяне на средства за българското филмопроизводство, както и освобождаване на задържаната част от допълващата субсидия за подпомагане дейността на читалищата и част от субсидията за подпомагане на културни прояви в общините, които се превеждат директно по бюджетите на общините.

 

Информация за редакторите:

„С този първи бюджет на второто правителство на Борисов се прави сериозно посягане върху прозрачността. Това не е пътят за връщане на доверието в институциите в България”, обясни Михаил Миков след първото четене на зоконопроекта.

„Ние от “БСП лява България” смятаме, че това ново дългово финансиране до 4,5 млрд. лв. отново ще натовари данъкоплатците. Така че внасяме предложение, с което е възможно дефицитът да не бъде надхвърлен или да бъде осигурен от други източници”, поясни председателят на БСП. Според него пример за това са средства в резерва на управление „Банково” на БНБ, където стоят замразени десетки милиарди. Миков обясни и че тегленето на дълг с етикета „свръхдефицит” няма да бъде с онези условия, които е успяло да осигури предишното редовно правителство.

Увеличаване на приходната част в бюджета с 337 млн.лв. от ДДС и акцизи поиска „БСП лява България“ преди второто четене по актуализацията на държавния бюджет за 2014 г.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Обсъждаха мерки срещу птичия грип

[caption id="attachment_3858" align="aligncenter" width="280"] Областен управител[/caption]   Епизоотичната комисия във Велико Търново беше свикана на заседание за набелязване на мерки...

Затвори