Share

Борис Благоев, Bey House: „Пътешествията по света и красотата на В. Търново ме вдъхновиха да направя този уникален хотел“

петък, 30 сеп., 2022, 12:51ч.


IMG_4907

Навръх Деня на Независимостта във В. Търново официално отвори врати красивият луксозен и същевременно комфортен петзвезден хотел Bey House. При това – по подобаващ начин: неговите първи гости бяха Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита, които останаха очаровани от приема. Инвеститор и собственик на Bey House е Борис Благоев, който от близо 18 години живее и работи в Съединените щати.

Роден е в Горна Оряховица и е завършил Икономическия техникум във В. Търново, а след това – „Счетоводство и контрол“ в Стопанска академия – Свищов. От 2004 г. е в САЩ, като от 2007 г. работи като счетоводител, занимава се с данъчни декларации за малки фирми и бизнес. От 2019 г. е квалифициран експерт-счетоводител в Ню Йорк, където живее и работи.

– Г-н Благоев, как възникна идеята за този красив хотел Bey House?

– При едно от пътуванията ми през 2017 г. в Мароко, където бях отседнал в една средновековна къща, която беше реставрирана по уникален начин. Историческата част на сградата беше запазена, като в същото време имаше най-модерни инсталации от 21 век. Това ме накара да помисля как да инвестирам във Велико Търново с помощта на семейството ми. На следващата година започнахме да търсим със сестра ми имоти и попаднахме на Бейската къща. Този имот ни привлече, искахме да бъде във В. Търново, защото аз съм израснал тук. Заради историята на града, и то – в старата част, която не е още толкова разработена.

– Вероятно къщата не е била в много добър вид и са се наложили доста промени?

– Правен е основен ремонт на сградата в началото на века, но после е била изоставена от предишните собственици. Все пак имаше сериозни неща, които трябваше да оправим. Стаите бяха доста малки, а баните още по-малки. Затова, колкото ни позволяваше конфигурацията, направихме по-обширни помещения и намалихме стаите от седем на четири. Решихме да бъдат уникални и по-различни от всичко, което може да се намери във В. Търново.

– Как решихте стаите да носят имената на български царици?

– Искахме нещо да ни отличава и да направим тематичен хотел. Впоследствие с дизайнера Диан Иванов обмислихме как да се направи така, че стаите да бъдат обзаведени по най-уникалния начин и решихме да свържем историята на старопрестолния град с Третото българско царство, когато самата сграда е съществувала. Така направихме връзката с имената на цариците, на които са кръстени. Всяка стая представлява един вид покоите на самата царица и каква би била самата стая, ако по онова време Бейската къща е била царски имот. Изпълнението е на дизайнера, който надгради много идеите и направи всичко реалност.

 

– Може ли да се каже, че целият хотел вече е завършен?

– Да, но самият дизайн ще продължава да се променя. Мебелите са антики от края на 19 и началото на 20 век, те са уникални. Когато дизайнерът намери нова добра находка и смята, че е подходяща за Бей хаус, той я инсталира. Но самият хотел вече е в завършен вид, в който приемаме гости, включително и най-знатните – техни Величества Симеон Втори и царица Маргарита.

– Как  реализирахте тази идея?

– Надявахме се, че царица Маргарита ще дойде при нас, но не сме предполагали, че ще стане толкова бързо. Осмелихме се т.г. да ги поканим. Ресторантът също беше завършен, намерихме чудесен готвач – шеф Ивайло. Отне доста време самата комуникация и подготовка, но ето че те потвърдиха визитата си, като я съчетаха с Деня на Независимостта. Бяха много впечатлени от всичко, което подготвихме за тях. С голям интерес разглеждаха всички картини в имота, останаха наистина много доволни. Самото посрещане бе много тържествено, с червен килим, всичко подобаваше на такива знатни гости.

 

Bey House е единственият петзвезден хотел във В. Търново в момента…

– Да, от миналата година имаме предварителното разрешение и очакваме всеки момент комисията да дойде и направи финалната инспекция. Нещата доста се проточиха заради ковид пандемията. До края на октомври ще дойдат, петте звезди се връчват от министерството, затова толкова много се изчаква.

– Какво е според Вас мястото на Bey House в града, как се вписва той в старата столица?

– Това е първият петзвезден хотел във В. Търново, преди беше само „Арбанаси Палас“. Отдавна имаше нужда от такъв по-луксозен хотел в старата столица, на по-високо ниво. Надяваме се да привлечем много повече чуждестранни туристи, а защо не и повече туристи от страната, които могат да си позволят нещо по-елегантно.

– Какви са Вашите планове занапред като инвеститор?

– Това е първата ми инвестиция в нещо подобно. Пътувал съм много по света, посетил съм 32 държави и опитът, който имам, това, което съм видял по света, се опитвам да го приложа в Bey House. Имаме вече много чуждестранни посетители и отзивите са много добри. Казват, че такъв уникален хотел не са виждали не само в България, а и по света, което много ме радва. Надявам се тази инвестиция да бъде успешна и да мога да продължавам да инвестирам във Велико Търново.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Въвежда се временна организация на движението на МПС във връзка с провеждането на изборите

Във връзка с  провеждането на избори за Народни представители, насрочени на 02 октомври 2022 г. се въвежда следната временна организация...

Затвори