Share

90 ученици от 42 професионални гимназии мериха сили на национално състезание в Г. Оряховица

неделя, 12 мар., 2017, 14:00ч.


DSC_0002

Те се бориха за “Най-добър техник в машиностроенето”

90 ученици от 42 професионални гимназии от цяла България премериха сили в тазгодишното Национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето”. То се проведе вчера, а домакин на надпреварата за седемнадесети път беше ПТГ „Васил Левски” в Горна Оряховица, информират от пресцентъра на общината в железничарския град.

Учениците решаваха тест с 40 въпроса и две приложни задачи. Специална комисия провери техните знания и умения и определи най-добрите в индивидуалната и отборна надпревара. Победителите получиха сертификати за прием без приемен изпит в Техническите университети в страната.

За официалното откриване пристигна и зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова, която поздрави младежите от името на образователния министър проф. Николай Денков. Адресът бе връчен на директора – домакин Димитър Станчев със заръка да запази и развива традицията. Гости на националната надпревара бяха и инж. Розалия Личева, началник на РУО – Велико Търново, Милена Николова, директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”, представители на технически университети от страната.

Зам.-министър Гайдарова увери, че министерството е решено да наблегне на дуалната система за образование и работа. Тя подчерта, че е много важно да се чуе гласът на бизнеса и приемът да се съобрази с потребностите на индустрията в съответните региони.

Състезанието „Най-добър техник в машиностроенето” се провежда от 1999 г. в горнооряховската техническа гимназия. Възникнало е като регионално по идея на Фондация „Милен Григоров”, която продължава да му е съорганизатор. От 2009 г. е включено в календара на МОН и е обявено за национално. Състезанието се признава за приемен изпит в ТУ – Габрово, ТУ – София, ТУ – Варна, ТУ „Ангел Кънчев” – Русе и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” – София.

Класиране:

Индивидуално класиране:

1 – во място с 90 точки – Радослава Славейкова Закова – Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика “М. В. Ломоносов” – София;
2 – ро място с 89 точки – Сава Димитров Савов – Професионална техническа гимназия “Цар Симеон Велики” – Търговище;
3 – то място с 84 точки – Георги Цветелинов Дилчев – Професионална гимназия по транспорт “Проф. Цветан Лазаров” – Плевен.

Отборно класиране:
1 – во място със 168 точки – Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика “М. В. Ломоносов” – София;
2 – ро място със 161 точки – Професионална гимназия по транспорт “Проф. Цветан Лазаров” – Плевен;
3 – то място със 157 точки – Професионална техническа гимназия – Варна.

Стефан НАНКИНОВ

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Горнооряховската изложба “Пороците” гостува в Енографския музей в Силистра

В Силистра тя ще остане до края на април 2017 г. Изложбата „Пороците“ на Исторически музей – Горна Оряховица ще...

Затвори