Share

130 трабанта превзеха Велико Търново

събота, 18 мар., 2023, 18:04ч.


DSCN1150

Велико Търново, освен всичко друго, е и столица на трабантите, коментираха с настроение хора от публиката на традиционния „Трабант фест“ в старата столица. 12-ото издание на феста събра около 130 автомобила от култовата източногерманска марка. Техният брой изненада дори и организаторите, които очакваха стотина возила, и доближи досегашния рекорд от 148 трабанта. Рекордно бе и присъствието на участници от Румъния – над 25 бяха регистрираните за участие трабанти от северната съседка.

“Редовно правителство може да няма, но “Трабант фест” – винаги!” – под това мото премина фестът, организиран от Ретро клуб “Трабант – Велико Търново”. Той отново бе част от проявите в празничния календар на Община Велико Търново.

Стотици хора се събраха още в 10 ч. на входа на парк “Марно поле”, където бе регистрацията на трабантите, и с интерес разглеждаха возилата, а собствениците обменяха идеи и съвети. За поредна година в ретро феста се включиха и притежатели на вартбурзи, баркаси, лади, жигулита…

Сред най-атрактивните участници отново бе розовият трабант „Пеперудената Фея“. „Това ми беше мечтата от младини – да си взема трабантче и да си го боядисам розово! Тя е красавица, има си дори мигли… За две години съм минала над 45 000 км с нея, карам си я редовно. Миналата година обиколихме Европа – пътувахме до Цвикау и обратно, а предишната обиколих цяла България по границите“, разказа нейната собственичка Ина Николова от София. Розовата красавица предизвикваше истински възторг сред децата в публиката.

За първи път обаче във Велико Търново се появи трабант „101 далматинци“. Бялото возило си имаше закономерно муцунка отпред, а отзад – опашка. „Аз съм неговият акушер, защото го изродих“, сподели през смях д-р Цветан Найденов от столицата, когото всички познават като „Доктор Зизи“. – „Трабантът е далматински, защото това е въпрос на идея. Имаш някаква фантасмагория, която реализираш. Нашият далматинец е само на 405 километра, ето го километражът. Имам го от 12 години, но си беше паркиран в градината. Стоеше и чакаше. В момента е в много по-добро състояние, отколкото е бил в завода. Мога да се подпиша на всяко едно болтче от него, че е пипнато, излъскано и сложено на мястото си.“

„Всички ние сме едно семейство. Ние сме с една и съща диагноза, която няма никакво лечение, защото то е ужасно скъпо. Наливаш пари и колкото повече наливаш, толкова нови идеи идват, което прави положението безнадеждно“, добави Доктор Зизи.

“Оставил съм си само 7 трабанта, а бяха над 40. Този, с който съм, ми е официалният. Имам и патрулка, от ГДР-ския стандарт, аз съм я докарал във Велико Търново, тя е единствената в България“, коментира друг от участниците.

Час по-късно трабантите вдигнаха пушилка и в колона се изнесоха пред сградата на общината, където се подредиха в две редици за изложението. Участниците получиха благословията на отец Асен, който ги поръси със светена вода и им пожела успех.

„Не очаквахме, че ще има толкова много участници! Има и други соц автомобили, които традиционно идват на нашето мероприятие – волга, застава, жигули… Дойдоха почитатели на ретро автомобилите от цяла България, а румънското присъствие бе рекордно“, коментира един от създателите на „Трабант феста“ – Ивайло Антов.

После започна и шествието по улиците на старата столица, което пое нагоре по бул. „България“ и се върна обратно през старата част до паркинга под Царевец. Там бе атрактивната надпревара по майсторско кормуване, като отново не мина без въртене на гуми и познатото характерно пърпорене на двутактовите возила. Имаше награди в различни атрактивни категории, като независимо жури оценяваше автомобилите по различни критерии. От организаторите пък всеки участник получи грамота и специален стикер, че автомобилът му е участвал в “Трабант феста”.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Цветелина Пенкова: Овластяването на следващото поколение е жизненоважно за по-сигурното бъдеще

„Енергията на младите хора е силно изразена и може да даде положителен старт на всички бъдещи инициативи, идеи, желание за...

Затвори