Share

Римска сватба и кулинарни изкушения с Лео Бианки бяха част от „Орел на Дунава“

неделя, 10 юни, 2018, 09:39ч.


1.1

Посланикът на Малта Камило Цуколи е новият носител на наградата „Орел на Дунава“ за популяризиране на културно-историческото наследство 

Съботният 9 юни предложи много разнообразни емоции и забавления за посетителите на античен град „Нове“ в Свищов.

Римският походен лагер и варварският лагер отвориха за посетители още в 9 часа сутринта, а най-ранобудните бяха свидетели на приемането на парадния строй на Римските легиони от Императора.

Очакваното от всички сутрешно шоу, с участието на Лео Бианки започна в 10.30 часа. На походна кухня майстор-готвачът направи кулинарна презентация и приготви вкусна италианска паста за публиката. Антична кухня предлагаха и разположените в лагера реенактори, които освен кулинарни способности демонстрираха и древни ритуали, и занаяти.

В късния следобед на Принципията се състоя римска сватба, която пресъздаде автентичен сватбен ритуал на древния Рим, през погледа на съвременна сватбена двойка. Кръстина и Александър се врекоха във вярност и любов един към друг пред десетките посетители на XIV-я фестивал на античното наследство “Орел на Дунава“.

Следобедните представления включваха презентации на всички групи – демонстрации, танци, обичаи и ритуали, които бяха истинска атракция за посетителите на „Нове“.

2

В края на втория ден от фестивала бе връчена и наградата „Орел на Дунава“ за популяризиране на културно-историческото наследство. Нейният носител е посланикът на Суверенния орден на Малта в България Н.Пр. Камило Цуколи, който получи заслужената награда от кмета на Свищов Генчо Генчев. Негово превъзходителство показа, че е добре запознат с многовековната история на Свищов и нарече града „Фар на културна цивилизация“.

Голямата битка между двете супер сили на своето време – даки и римляни, и победната кампания на Император Траян беше пресъздадена в детайли от всички групи – участници в четиринадесетото издание на фестивала, наброяващи повече от 200 воини. С тази внушителна възстановка завърши и вторият ден от фестивала в Свищов. Вече сме в очакване на третия…

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Цветан Цветанов присъства на Празника на горнооряховския суджук

Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов присъства на Празника на горнооряховския суджук. Уникалното кулинарно изложение…

Затвори