Share

Журналистката Диана Гласнова разказва за българския градинарски поход в Европа и света

четвъртък, 6 юни, 2019, 15:18ч.


Book-Gr

Журналистката Диана Гласнова – главен редактор на излизащото в Загреб на български и на хърватски език списание „Родна реч“, ще представи новата си книга във великотърновските села Къпиново и Церова кория. Творбата „Българските градинари в Хърватия“ припомня за онези наши предци – същински дипломати, макар и без дипломатически паспорти, разпространили славата на България преди още тя да е възкръснала като държава след Освобождението от 1878 г.

Срещите с жителите на двете села ще бъдат на 8 юни /събота/ от 10,00 ч. в с. Къпиново и от 11,00 ч. в с. Церова кория. Съорганизатори на събитията са Община Велико Търново и читалищните настоятелства в селата Пчелище, Къпиново и Церова кория.

„Българското градинарство е своеобразен световен феномен. Обединени в пътуващи градинарски компании, някогашните наши предшественици са разпространявали в Европа и по света умението си да отглеждат непознати до тогава зеленчуци. Това са българските градинари, които преди повече от век и половина са били истински „посланици” – на север и юг, на изток и запад – на скромността и трудолюбието на български народ. Голяма част от тези трудолюбиви и напредничави люде произхождат от селищата на Търновския ареал – Горна Оряховица, Къпиново, Церова кория. Мнозина от тях заминават и работят в Австрия, Румъния, Унгария, Хърватия, а не малка част остават завинаги в тези държави. С времето връзките с родните им места се прекъсват и близките им така и не научават къде са гробовете им“, споделят организаторите.

Журналистиката Диана Гласнова, която живее в Хърватия, се е заела с родолюбивата и изключително трудна задача да разкаже не само за градинарските умения на предшествениците ни, но и да издири техни наследници, както и гробните места на отишлите си самотници. Освен разказ за трудолюбието и за приноса на българските градинари, книгата на Диана Гласнова е и една изумителна родова хроника, от която мнозина от потомците им биха могли да научат много.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Международна научна конференция във ВТУ на тема: Езици, култури, комуникации

В 321 аудитория на Великотърновския университет днес бе открита Международна научна конференция на тема: Езици, култури, комуникации. Зам.-ректорът по международната…

Затвори