Share

Започва приемът на студенти за учебната 2017-2018 г. във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”

понеделник, 19 юни, 2017, 13:43ч.


19369151_1568028739883688_1980780383_o

Директното записване за студенти в първи курс в рамките на акцията “Рано рани” ще продължи до 3 юли, като кандидатите имат възможност или да си запазят място в една специалност, ако нямат още дипломи за средно образование, или да се запишат за студенти, съобщиха на пресконференция от ръководството на Великотърновския университет. Към този момент има около 600 души, които са запазили своите места и трябва до 3 юли да се запишат за студенти, иначе биха загубили съответните места. Броят на записаните студенти  в акцията до момента са 173 души по държавна поръчка и 75 души в платено обучение.

Зам.-ректорът проф. Стоян Буров заяви, че разчитат в този интервал от време да се попълнят повечето от обявените места. След средно образование с държавна поръчка университетът ще приемем 1807 души в предлаганите специалности и още 1734 човека ще запълнят местата за платена форма на обучение

Първото класиран ще излезе на 7 юли, а записването ще бъде на 10 и 11 юли, второто класиране е на 13 юли, а записването ще бъде на 14 и 17 юли. След тази дата до 30 септември ще се попълват евентуалните свободни места.

Университетът приключи с всички приемни кандидат-студентски изпити. 1104 души общо са се явили на тях, а общият брой на изпитите беше 1759.

Ако до 3 юли кандидатите се запишат в 21 специалности редовно обучение в професионалните направления Педагогика на обучението по…, Философия, История и археология, Философия, Религия и теология, Наука за земята, Математика и Педагогика на обучението по… (филиал Враца), ще бъдат освободени от такса за обучение през първия семестър, която варира между 250-380 лв.

Директорът на Дирекция магистърски програми доц. д-р Димитър Симеонов обяви, че тази година приемът в магистърските програми ще се извърши на три етапа – от 26 юни до 29 септември. Благодарение на ректорското ръководство и добрия прием от миналата година, ВТУ ще предложи 198 места държавна поръчка в магистърските програми редовно обучение, които са разпределени в десет професионални направление. Таксите на платено обучение в редовна и задочна форма остават същите като миналогодишните, а при бакалавърските програми ще се отбележат минимални покачвания в таксите, които няма да се разграничават от тези в другите университети.

“Целта, която си поставяме е да увеличим няколко пъти участието на чуждестранни студенти в нашите магистърски програми. Преговаряме с университети от Италия, Австрия, Киргизия, Русия, Украйна, Казахстан и с университети партньори от съседните балкански държави. Студентите от тези места се интересуват от различни специалности – и педагогически, филологически, исторически, с интерес са към специалностите в Стопанския факултет и в Православния богословски факултет. Опитваме се там, където имаме проблеми със запълването на местата или там, където има недостатъчна степен на ангажираност на преподавателите да намерим студенти отвън”, каза ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

Михаела ДАВИДОВА

 

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Деца, младежи и възрастни откриха риболова в Джулюница

През уикенда, въпреки капризите на времето, в местността "Яза" в Джулюница се проведе ежегодното състезание по спортен риболов. Организатори на…

Затвори