Share

Започнаха честванията по повод 134 г. ДТГ„Димитър Хадживасилев“ в Свищов

"> четвъртък, 7 Февр., 2019, 15:37ч.


3

В продължение на три дни учители, ученици и гости ще отбележат празника на   Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в град Свищов.

Кръгла маса на тема: „Партньорството с бизнеса – гаранция за успех“ даде началото на разнообразната програма, посветена на 134-годишнината от създаването на едно от най-добрите икономически средни училища в България.

На кръглата маса взеха участие работодатели от Свищов и партньори на училището, които споделиха мнението си от работата с възпитаниците и обмениха полезни предложения за оптимизация на партньорството. Повечето от присъстващите работодатели изразиха приятните си впечатления от младите хора – от тяхната ангажираност и отговорност, с които подхождат към възложените им задачи по време на различните практики и стажове.

На организираното събитие присъстваха представители на община Свищов в лицето на председателя на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов и началника на отдел „Образование“ г-жа Румяна Кузева. В своите приветствени слова д-р Кирилов каза: „Нека запазим завета на Дарителя и Търговската гимназия да съхрани през годините този дух, с който тук се преподават икономика, търговия, туризъм, информатика… Всички ние сме длъжници на учителите, които полагат ежедневни усилия да възпитат в нашите деца този дух на Дарителя, но голяма роля в развитието им имаме и ние, като родители, и работодатели. Убеден съм, че работодателите имат своето важно място в професионалното развитие на учениците.  При провеждането на различните практики и стажове те могат да покажат на младите хора реалните изисквания на пазара на труда и да им предадат безценен опит.“

На срещата беше разяснена дуалната система на обучение и представени реализираните професии  през 2018/2019 година. Бяха обобщени резултатите от партньорството с бизнеса и показани реални проекти, при които теорията среща практиката. По проект „Ученически практики – мост към бизнеса“, стана ясно, че за периода 2013 – 2018 година са взели участие 273 броя ученици-стажанти и са изплатени стипендии в размер на 81 900 лв.

Директорката на училището Румяна Иванова благодари на работодателите в град Свищов за подкрепата и предоставянето на реални работни места, за практика на учениците. Тя допълни, че се чувства изключително много подкрепена от работодателите в Свищов и се радва, че чрез дуалната форма на обучение, се преминава към адекватна пригодност за заетост. Г-жа Иванова изрази благодарност и към общинското ръководство за съвместната работа, и подкрепа.

Честванията на годишнината от родолюбивото дело на Димитър Хадживасилев ще продължат днес, и утре с културни мероприятия, спортни изяви, и факелно шествие до паметника на Дарителите в Свищов.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Детски театър “Белоснежка и Червенорозка” в Mall Велико Търново

10 февруари, 11 ч. В днешни дни сякаш е лесно да си помислиш, че добрината не се отплаща, но приказката…

Затвори