Share

Заменят няколко липи в центъра на Велико Търново с нови дървесни видове

понеделник, 22 февр., 2021, 12:48ч.


4

Повод са жалби на граждани и ремонт на нарушена тротоарна настилка

Няколко липи в центъра на Велико Търново ще бъдат заменени с нови дървесни видове, подходящи за градска среда и с плитка коренова система. Повод са многократни сигнали и жалби, подадени от граждани за нарушаване на целостта на сградите по улица „Цар Тодор Светослав”. В тази връзка Община Велико Търново предприема ремонт на тротоарната настилка и поетапно премахване на няколко липи на горепосочената улица. Дейността ще стартира тази седмица от северната страна – пред сградите на адрес №5 и №7 и ще продължи към южната ѝ част.

Със засаждане на нови дървесни видове с плитки корени няма да бъде нарушавана техническата инфраструктура, същевременно ще бъде запазена и зелената градска система в района. Микроклиматът също няма да бъде нарушен, тъй като в непосредствена близост се намира парк „Марно поле”, в който периодично биват засаждани нови дървесни видове.
Обсъден е и вариант за редуциране на повърхностните корени на липите, който обаче се оказва неприложим – ако бъде приложен, устойчивостта на дърветата при силни въздушни течения ще се окаже сериозно нарушена.

Заради разрастването на кореновата система на липите тротоарната настилка по улица „Цар Тодор Светослав” е силно засегната и компрометирана. Исканията от гражданите са основателни, тъй като липсва достатъчно отстояние на дърветата от сградата, съгласно нормативните изисквания от Закон за собствеността.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автосервиз във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
ВМРО с пълна листа, водач е доц. Милен Михов

С пълна листа от 16 души ще участва ВМРО във Великотърновския регион за предстоящите парламентарни избори. Тя бе представена от...

Затвори