Share

За четвърти път Стрелец ще бъде домакин на Празника на захарната метла

вторник, 17 Окт., 2017, 17:00ч.


IMG_1957

На 21 октомври (събота) с. Стрелец отново ще бъде домакин на четвъртото издание на Празник на захарната метла и маджуна. Организатори на празника са Кметството в селото, настоятелството на НЧ „Заря – 1900“ и Клуба на пенсионера „Нов век”. Идеята на организаторите е да се издирят, съхранят и популяризират фолклорните традиции и обичаи в Горнооряховски регион и да се възроди традицията за производството на маджун в селото.Гостите на празника ще имат възможността да разберат как се приготвя маджун и да опитат от него.

В празничната програма ще вземат участие състави и индивидуални изпълнители, представящи народното и песенното творчество в цялото му многообразие. Със свои изпълнения ще се представят фолклорни изпълнители от общините Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Павликени, Главиница. Най-малката изпълнителка е 4-годишната Виктория Петрова от с. Зафирово, община Главиница. Момиченцето ще пее в дует заедно със своята баба Диана Василева.

Празникът на захарната метла ще започне от 10.00 ч. в центъра на селото.

Отглеждането на захарна метла в Стрелец датира още от основаването на селото през ХVІІІ в. Климатът, наподобяващ този на Арбанашкото плато, е изключително благоприятен за виреенето на растението. Някога хората са се събирали в специални помещения, за да извлекат соковете на захарната метла и да ги превърнат в маджун, който в други части на страната се нарича петмез. По време на турското робство, преди появата на захарната метла, маджунът се е правел от дини и пъпеши.

С разпространението на метлата обаче, тя става абсолютно предпочитана заради високата захарност. Процесът по направата на маджун е бавен и отнема няколко месеца. Започва още със засяването на семената през пролетта и приключва през есента. Метлата трябва да се окопава редовно, а пир нужда и да се разрежда. Отглеждането й наподобява това на царевицата, с тази разлика, че захарната метла е по-устойчива на суша.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
550 операции са извършили хирурзите от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ от началото на годината

550 операции са извършени от 1 януари до 30 септември т. г. в Отделението по хирургия на МБАЛ „Св. Иван…

Затвори