Share

За лясковските малчугани читалището реализира проект “Да четем и растем заедно”

петък, 30 Окт., 2015, 13:49ч.


3

Лясковското читалище „Напредък-1870” с партньорството на  сдружение „Бъдеще за нас”, реализираха проект Мини-мобилна библиотека „Да четем и растем заедно”, финансиран от Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – център на местната общност” в изпълнение на договор РД-00-249/08.12.2014г с Министерството на културата. Проектът  бе на стойност 2000 лв. и реализирането му протече в рамките на четири месеца. Целта бе приобщаване на децата от най-ранна детска възраст към книгите, четенето, библиотеката, както и да се повиши ранната детска грамотност и да бъде насърчена   родителската активност в първоначалното детско развитие.  За постигне целите на проекта бе създаден специализиран фонд от книжки и игри за деца до 6 години. С предвидените по проекта средства бяха закупени 240 книжки – картинни, музикални, звукоподражателни, книжки-пъзели, книжки-играчки, както и активни, образователни и креативни игри. Беше обявена и дарителска кампания „Къде ми са детските книжки”, с която местната общност подпомогна създаването на фонда с още 65 книжки  и  образователни игри.

Една от основните дейности на проекта бе Лятната читалня в парка, която два дни в седмицата по два часа предлагаше на децата книжки, игри и забавления от фонда за ранното детско развитие. Библиотекари, партньори и доброволци провокираха интереса на децата към книгите и се стремяха да въвлекат в този процес и техните родители, които бяха предварително анкетирани и получиха брошури и листовки със съвети за стимулиране интереса на децата към книгите. Резултатите от анкетата за родителските нагласи, относно ранното детско четене бяха представени на кръгла маса с участието на педагози, библиотекари, партньори и доброволци. За да достигне новосъздаденият фонд от книжки и игри до по-голям брой деца до 6-годишна възраст, Мини-мобилната библиотека „Да четем и растем заедно” гостува и на трите детски градини и детската ясла в града. Веднъж седмично педагози, библиотекари, доброволци и деца заедно четоха, играха, рисуваха и се забавляваха. Въпреки, че библиотеката за най-малките е мобилна, фондът и от книжки и игри ще бъде подреден в специално обзаведена стая, наречена  Палавата стая.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
ОУ “Димитър Благоев“ чества 50 г. юбилей

В изпълнения до краен предел салон на читалище „Надежда“ изпълняващата длъжността кмет на Община Велико Търново Снежана Данева-Иванова приветства учителите…

Затвори