Share

За хората и магазините

петък, 29 Ное., 2019, 12:00ч.


magazini

 

 Логично ли е поведението ни в магазините?

През 21 век в развитите страни съществува един особен проблем, за който не че никой не говори, но някак си минава покрай другото и не му се обръща нужното внимание. Става въпрос за абсолютно ненужното пръскане на средства за продукти, които не са действително необходими. В сегашното ежедневие отвсякъде сме заобиколени от пъстра палитра най-разнообразни стоки, в ушите ни звучат примамливи реклами и обещания, от витрините ни приканват цветни надписи и неонови светлини.

Вероятно на всеки от вас, който например пазарува редовно в хипермаркети, му се е случвало да влиза в магазина с идеята да купи едно-две неща, а впоследствие да излиза с пълни торби и празни джобове… Познато ли ви се струва? Не се притеснявайте – вие сте един от стотиците хиляди потребители, на които това се случва. Може би най-доброто определение за това поведение и т.нар. „поведение на консуматорското общество“. Това звучи в известен смисъл неприветливо, дори леко обидно, един вид обезличава отделната личност и я принизява до безволевото следване на масите. Но това не е съвсем така и си има дори своето научно обяснение. За какво става дума ще научите след малко.

 Защо взимаме решение да купим или не даден продукт?

Всъщност ние ли взимаме решението да пристъпим към осъществяването на някаква покупка или някой друг? Разбира се, че ние! Но доколко осъзнати са действията ни и колко време отделяме да обмислим дадено действие, това е друг въпрос. Развитието на зависимост от пазаруването напоследък е често срещано явление. Абсолютно същото е като болезненото вманиачаване към определена видео игра или например към социалните мрежи. Забързаното ежедневие и лесният достъп до практически неограничен брой и вид стоки не оставят място за разумно мислене, за разсъждаване върху някакви, да речем, ценности и начините за тяхното постигане, за лично усъвършенстване и пр.

Безразборното пазаруване, включително и онлайн, спомага за задоволяването на някаква вътрешна потребност, съревнование за това кой, кога, какво е намерил по-евтино и го е купил, как после ще се снима с него и ще се хвали пред приятелите си и пр., и пр. А дали това, което сме купили, в действителност ни трябва, никой не се замисля. Или поне не преди да свърши месечният бюджет…

Излиза, че предпоставките за такова поведение са вкоренени в съзнанието на хората в резултат на начина на съществуване, те не са нещо съзнателно постигнато, а по-скоро крайно проявление на натрапваните от обкръжаващата ни среда нагласи.

Всеки може да направи нещо по въпроса

След като вече проблемът е дефиниран, сега е време да се помогне с нещо за неговото преодоляване. Тъй като безразборното прахосване се превръща в нещо често срещано, в противовес в интернет пространството започват да се появяват материали, посветени на това как да избегнете нежеланото и ненужно изтъняване на месечния бюджет. Обобщавайки материалите по темата, може да бъдат предложени няколко основни стъпки (лесни и недотам лесни), с помощта на които всеки би могъл да се опита да преодолее тази „зависимост“.

47574337_22017841732118523_2152631312333144064_o

Източник: Kimbino.bg

  • На първо място, когато излизате, не взимайте портфейла/кредитната си карта. Така няма шанс да харчите повече, отколкото първоначално сте предвидили. Ако имате намерение просто да се разходите, например за нещо дребно до магазина, портфейл наистина не ви е нужен. А когато ползвате кредитна карта, всъщност не виждате парите, т.е. съзнанието за харчене не се поражда достатъчно бързо. За сметка на това може да носите винаги в себе си карти за отстъпки, с помощта на които можете да спестявате средства буквално всеки ден. 
  • Определете си бюджет. За целта ще трябва да анализирате разходите си, да определите приоритети, което от своя страна ще ви помогне да планирате по-добре какви средства и за какво може да отделите за определен период, най-често месечно. Не забравяйте да определите и 5-15% от доходите ви, които да заделяте като спестявания.  И накрая, ако нещо остава отгоре – може да се отдадете на страстта да пазарувате.
  • Потърсете по-евтини варианти на нещата, които купувате. Това не означава да се откажете завинаги от нещата, които харесвате. Достатъчно е например просто да следите за промоции, оферти, разпродажби и отстъпки, да взимате талони за намаление и да прилагате всякакви подобни „хитринки“. По този начин може да намалите разходите си дори за стоки от първа необходимост. Вземете например храната – всички хипермаркети вече предлагат периодични издания със специални оферти и отстъпки. Какво по-лесно от това да прегледате предварително издадената например от Била нова брошура, преди да отидете в любимия си магазин? Така ще може да проучите предварително кои продукти са най-изгодни в момента, и, по-късно, когато вече сте на място, да се насочите именно към тях. Източници на информация:

 

  1. И за финал – правилната формула изисква и значителна доза самоконтрол и дисциплина. Няма да бъде възможно да влезете в правилния ритъм, ако постоянно правите компромиси с правилата, които сте си наложили, за да се справите със ситуацията. Вероятно ще бъде трудно, но не се отчайвайте – в такива моменти може да се замислите, че има и друг един термин, наречен „шопинг терапия“. Практиката показва, че ако правилно сте направили разчетите и ви остава по нещо след заделяне на бюджети, спестявания, плащане на сметки и пр., тогава спокойно може да помислите за въпросния термин и свързаните с него ползи!
  2.  Може да се посочат и други начини за ограничаване на разходите, например закупуване на енергоспестяващи уреди и крушки, пазаруване на едро и др., но спазвайки основните стъпки, вие лесно ще се убедите в ползите, които произтичат от тях!
  1. Пет бързи идеи за спестяване на пари при пазаруване: Moitepari.bg
  2. Как да спестявам всеки ден: 8 съвета: Money.bg

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Приказен коледен автобус ще радва децата от Община Велико Търново през декември

Празнични разходки с коледен автобус ще зарадват малчуганите от детските градини в Община Велико Търново през декември. Зад волана на…

Затвори