Share

WWF гостува в Mall Велико Търново

петък, 8 Ное., 2019, 16:13ч.


WWF_Italy_760x600_BG

4 – 20 ноември, ет. 0

Международната природозащитна организация WWF гостува в Mall Велико Търново от 4 до 20 ноември. Инициативата е част от мащабна европейска кампания за опазване на живота в океана и поминъка на хората, разчитащи на риболова. В рамките на кампанията WWF осведомява потребителите за огромното значение на избора на устойчиви морски продукти.

Заповядайте на ет. 0 при интерактивната инсталация, наподобяваща фризер за риба, където ще получите ценни потребителски съвети под формата на игра. Експертите от природозащитната организация ще Ви изненадат и с любопитни подробности за рибата и ще Ви разкажат защо тя постепенно изчезва от нашата планета. Посетителите ще получат на място и първия по рода си наръчник за устойчива консумация на морска храна – Рибен буквар 2.0, издаден от WWF.

Какво заплашва океана и рибарите?

За да задоволим глада си за морска храна, днес вадим от океаните повече риба, отколкото те могат устойчиво да осигурят. Стигнали сме до момент, в който морските екосистеми и много местни общности са изложени на риск. Статистиката показва, че глобалното “производство“ на риба, включващо както аквакултури, така и риболов, възлиза на 171 милиона тона. А 33% от рибните запаси в света са подложени на свръхулов. В същото време повече от 800 милиона души на планетата зависят от морските дарове за храната и доходите си.

Какво се случва с рибата?

Свръхуловът е втората най-голяма заплаха за океаните след климатичните промени. Но докато нивата на глад и бедност в света продължават да нарастват рибата ще бъде от изключително важно значение като източник на храна с висококачествен протеин. По тази причина не бива да позволяваме тя да бъде унищожена. „Във времена на климатични промени, увеличаващо се световно население, както и при нарастване търсенето на риба и морски дарове, преминаването към устойчиво производство и консумация е задължително. Само по този начин рибата ще остане ценен източник на храна и доходи и за в бъдеще“, казва ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Какво можем да направим?

Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави нашият избор изключително важен.  Не  е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да пазаруваме морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях.

За да разберете как заповядайте на среща с природозащитниците в Mall Велико Търново между 4-ти и 20-и ноември. Повече за кампанията на WWF “Риба и за в бъдеще“ можете да научите на http://riba.wwf.bg/

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Коя е Мирела Величкова и какво не знаем за нея?

Мнозина от вас, които редовно посещават пиано баровете в страната, я познават добре. Тя е една от най-обичаните великотърновски певици,...

Затвори