Share

ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза своя патронен празник

петък, 11 май, 2018, 16:39ч.


5

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза своя патронен празник. В деня, в който Българската православна църква почита светите братя равноапостоли и просветители, висшето учебно заведение чества и 55-годишнина си. Сред гостите на тържеството бяха депутатът Валентин Ламбев, областният управител проф. д-р Любомира Попова, заместник-кметът на старата столица Снежана Данева-Иванова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и др.

„Ще открием представителство на Великотърновския университет във Виена! Ще го направим, нас ще ни има като европейски университет, така както сме започнали в началото,” каза в своето приветствено слово ректорът проф. д-р Христо Бонджолов на официалното откриване на патронния празник.

„Великотърновският университет е много повече от образователна институция. Висшето учебно заведение има основна роля за това Велико Търново да бъде град, изпълнен с живот и млади хора, с позитивна енергия. Горд наследник на Търновската книжовна школа, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ има много голям принос за облика на Старата столица като център на просветата, културата и духовността, на туризма и иновациите“, гласи поздравителният адрес, изпратен от кмета на старопрестолния град Даниел Панов.

Историкът проф. Пламен Павлов бе удостоен с Почетен знак на Ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Високото отличие на проф. Павлов, който е и почетен гражданин на Старата столица, му бе връчено за ценните научни открития и инициативи, насочени към утвърждаване на единството на българската нация и на връзките на България с нейните общности извън границите й, за неговия принос и заслуги за издигане и укрепване на авторитета на Великотърновския университет.

Специално за празника бяха пристигнали и внуците на основателя и пръв ректор на Търновската Алма-матер проф. Александър Бурмов – Десислава и Александър Бурмови. Тържествената церемония завърши със засаждането на дъбово дръвче до паметника на Патриарх Евтимий.

K5

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Авариен ремонт оставя част от Г. Оряховица без вода днес до 15.00 ч.

От "ВиК Йовковци" ООД гр. В. Търново уведомяват своите абонати, че във връзка с авариен ремонт на водопроводната мрежа днес…

Затвори