Share

„Спортът – инвестиция в бъдещето” е програмата на Нова република за Националната система на физическото възпитание и спорт

понеделник, 20 Мар., 2017, 15:58ч.


s

Водачът на листата Иван Иванов и проф. Вили Лилков представиха на кръгла маса акцентите за спорта

Националната система на физическото възпитание и спорта в момента е в колапс, а само “Нова република” има отделна програма за спорт. Това стана ясно на кръгла маса на тема”Спортът – инвестиция в бъдещето. 20 решения и 20 проблема” която се проведе във Велико Търново. Тя бе по инициатива на водача на републиканците в областта Иван Иванов, на която присъстваха представители на спортните клубове в общината, учители по физическо възпитание и спортни деятели. Специален гост на форума бе проф. Вили Лилков от Нова република, който представи програмата. Преди това той я подари на Весела Лечева, както това врочем това е станало още през 2005 г. Още тогава е започнало изработването на тази програма, която в годините е актуализирана.

Според Нова република спортът трябва наред с образованието, културата и науката, да стане приоритет като общините трябва да бъдат поставени в центъра на Националната система за физическо възпитание и спорт. Според Вили Лилков и Иван Иванов трябва да има национална програма за популяризиране на спорта, като всяка община трябва да обяви за приоритет не повече от 15 спорта, които са най-социално значимите и за които местната общност да реши къде да се финансира. Освен това от Нова република ще работят за Национална програма за изграждане и реконструкция на спортните съоръжения и обекти, както за това да има Национален фонд за подкрепа на общините и спортните клубове. Също трябва да има Областни съвети за спорта по Европейски модел, в които да влизат представители на Областните управи, общините, спортните клубове и обществеността, която да контролира разходването на средства.

Според Иван Иванов и Вили Лилков трябва към местните администрации да има щатни специалисти и треньори, като тяхната бройка да кореспондира с броя на населението – например на всеки 500 души по 1 треньор, като финансирането да е делегирана държавна дейност. От “Нова република” предвиждат още промяна Закона за публичните финанси, за да може да има данъчни облекчения за дарителите, базите да се ползват безплатно за приоритетните спортове в съответните общини. Предвижда се и лицензиране на спортните федерации в три категории, а от всички национални хазартни игри да има отчисления и реални пари за спорт.

“Законът за спорта трябва да е приоритет за следващото 44 Народно събрание”, коментира водачът на Нова република Иван Иванов.По думите му нивото на физическа дееспособност на децата ни е рязко занижено, а учениците са толерантни по отношение употребата на алкохол и наркотици. Едва 4% са членовете на спортните клубове, въпреки че са цели 5 135 в страната. Това говори, че системата е раздробена и не функционира пълноценно и не предоставя качествени услуги. От регистрираните пък 4 292 души в клубовете едва 1 000 човека са със средно образование, а част от треньорите са без треньорска или друга спортна квалификация. Това означава, че спортните хора са поставени в много тежка ситуация на пенкилери, много от тях работят на втора работа.

Общините трябва да назначават на работа утвърдени специалисти, но за съжаление в местната власт няма пари за спортна и той изцяло на много места зависи от волята на кмета. Държавата липсва, той като Спортното министерство разполага с едва около 80 млн. годишен бюджет, което и крайно недостатъчно. Липсват средства за детските градини, ученическия и студентски спорт, където от 53 висши учебни заведения в едва 18 има лицензирани спортни клубове, което по думите на Иван Иванов и трагедия. Държавата сега инвестира 3,5 пъти повече средства в елитния спорт, отколкото в масовия, а трябва да е обратно, препоръча още водачът на Нова република в областта.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Посланикът на Република Азербайджан в България Н. Пр. Наргиз Гурбанова гостува на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”

На 20 март 2017 г. на посещение във Великотърновския университет бе извънредният и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България…

Затвори