Share

Всички медицински сестри и акушерки от първия випуск на Медицинския филиал остават да работят в България

сряда, 9 Окт., 2019, 14:41ч.


IMG_6719
33 медицински сестри и акушерки от дипломиращия се тази година първи випуск на Филиала на Медицински университет „Параскев Стоянов“- Варна във Велико Търново избират да започнат своята професионална кариера в България. На 12 октомври на официална церемония в МДТ “К. Кисимов” те ще получат своите дипломи. Около 20 от тях ще останат да работят в старата столица.

„По време на своето 4-годишно обучение завършилите студенти са положили около 80 семестриални и 4 държавни изпита и въпреки проблемите в здравеопазването и ниския социален имидж на професиите, медицинските сестри и акушерки от нашия Филиал избраха да се грижат за пациентите в родината си, за българските майки и техните деца. Всички дипломирани акушерки вече са назначени на работа. Всички остават в България и всички започват професионалния си път по родните си места – 11 от тях са от Велико Търново и вече може да ги срещнете в Отделението по акушерство и гинекология и отделението по неонатология на МОБАЛ „Стефан Черкезов“. Техни колеги пък се завръщат по родните си места във Варна, Габрово, Омуртаг, Търговище, Добрич, Стара Загора и др. за да започнат там професионалния си път“, заяви директорът на великотърновския филиал доц. Диана Димитрова и благодари на кмета инж. Даниел Панов, че съдейства още преди 4 години за възстановяването на учебното заведение.

Филиалът на Варненския медицински университет бе открит през есента на 2015 година. Директорът на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново Росица Димитрова припомни, че по този начин е била възстановена прекъснатата през 2007 г. традиция старата столица да има висше учебно заведение, в което младите хора да получават образование по здравни грижи. „Целта, която си поставихме преди повече от 4 години е да имаме отново медицински колеж както преди. Радвам се, че през 2015 г. стартира първата учебна година на Филиала на Медицинския университет във Варна, което доведе до 33 завършили специалисти. Вече има завършили медицински сестри, които работят в детски ясли, в операционния блок и в хирургичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, както и акушерки в АГ отделението, в Центъра за психично здраве и в Родилно отделение на великотърновската болница“, каза Росица Димитрова.

Към момента студентите във великотърновския филиал са 135, от които двама са мъже.

За изминалите 4 години Медицински университет -Варна инвестира във Филиала над половин милион лева – лекционни зали с видеоконферентна връзка, учебно-практически кабинети, библиотека с осигурен достъп до издания в класически и дигитален формат, компютърни зали.

Първенец на випуска с успех 6:00 е Мария Гецова, след отличниците са и Мила Костадинова, Мариана Балъкова, Ивелина Манолова и Румяна Лицанова. Всички те споделиха, че професията ги удовлетворява напълно, виждат смисъл в работата си и на този етап категорично смятат да продължат да работят в България.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Писателят Генчо Генчев изрази своята подкрепа за Виктор Азманов

Писателят Генчо Генчев изрази своята подкрепа за кандидата за кмет на община Горна Оряховица от Коалиция "Алтернативата на Гражданите" Виктор…

Затвори