Share

Войводата Милен Михов участва в третия Комитски събор

понеделник, 9 Сеп., 2019, 15:43ч.


KOMITSKI SABOR

Доц. Милен Михов участва в третия Комитски събор, който се проведе на 7 и 8 септември в русенското село Червена вода. Патриотичната проява, организирана от ВМРО – Русе бе по повод 144 години от подвига на Червеноводската чета.

В черквата бе осветено знамето на Червеноводската чета и отслужени панихида и молебен за загиналите в националноосвободителните борби. В знак на признателност към жертвите бяха поднесени венци и цветя, а всеки, желаещ да стане част от войводската организация, положи комитска клетва.

На събора бе представен автентичния бит на комитите и непреходните български традиции – от меленето на брашно с хромел  и приготвянето на ароматен хайдушки боб, до стрелбите с пушка, пистолет и лък, а за финал и гърмежа с черешовото топче.

Програмата включваше много фолклорни изпълнения, които допълваха празничното настроение. Проведоха се няколко конкурса – за комитска песен и танц, за комитско вино и ракия, за женска фолклорна носия „Магията на миналото“.

Сред специалните гости бяха още евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки и народният представител Искрен Веселинов.

MILEN MIHOV

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Инж. Емануил Манолов даде началото на велопоход в Павликени

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов даде началото на велопоход, с който започна воден празник на язовир „Александър Стамболийски“.…

Затвори