Share

„Моята мечта за България” на Ева Майдел – във В. Търново

петък, 8 февр., 2019, 10:11ч.


51973166_2116980718362347_852740038356631552_n

Инициативата „Моята мечта за моя град” на евродепутата Ева Майдел /ЕНП/ стартира за цяла България от Велико Търново. Голямата зала на общината едва побра желаещите да се включат в дискусията, а сред тях бяха много млади хора, студенти и ученици, представители на институции и различни организации, общественици. Своя път в предприемачеството споделиха успешните великотърновци – програмистите Светлин Наков и Невен Боянов. Модератор на срещата, продължила повече от два часа, бе Ники Кънчев.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов благодари на Ева Майдел, че именно от Велико Търново, където преди 140 години е приета първата българска конституция – Търновската конституция, започва тази полезна инициатива. Ева Майдел е голям приятел на Старата столица – кметът припомни, че благодарение на анализа на пазара на труда, който преди три години изготвихме с нея, бе оптимизирана връзката между образованието и бизнеса, а в нашите училища вече има успешни паралелки професионални паралелки.

Даниел Панов призова младите хора да бъдат активни и инициативни, да инвестират в своето образование, да бъдат предприемчиви и да не се страхуват да споделят вижданията си за бъдещето на Велико Търново. По-добрият облик на града е смисълът на всички проекти, които реализираме. Да – на много места градът е разкопан и това създава трудности, но целта е да решаваме проблеми, трупани от десетилетия. Най-важното е да съхраним културно-историческото наследство и богатство.

Ева Майдел сподели, че инициативата „Моята мечта за моя град” има за цел да провокира активността на хората в страната. „България има нужда от мечтите на българите. Велико Търново е град, който дава възможности на хората да реализират своите идеи. Важно е заедно да начертаем пътя, по който ще вървят бъдещите поколения”, каза Ева Майдел. И тя подчерта, че образованието, амбицията и трудът са водещи фактори, за да успее едно предприемчиво начинание.

51492225_2116981058362313_3731265104826597376_n

Водещият български програмист Светлин Наков сподели своята мечта – България да се превърне в една своеобразна Силициева долина, а защо тя да не бъде и във Велико Търново. Той даде висока оценка на IT-сектора в града и го нареди в топ 5 на България. По думите му, образованието и предприемачеството, което бе унищожавано по време на социализма, са ключът към успеха. „Инвестирайте в себе си, за да имате свободата”, обърна се към младите хора Светлин Наков. Невен Боянов обобщи, че над 1200 от работещите великотърновци вече са заети в IT сектора.

Ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов припомни, че една от най-търсените специалности е софтуерното инженерство, а бизнесът вече активно си сътрудничи с висшето учебно заведение. ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” става все по-атрактивен и за чуждестранните студенти, каза още ректорът.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Генчо Генчев получи покана за участие в Европейска среща на високо равнище през март

Генчо Генчев получи покана от председателя на Европейския комитет на регионите Карл-Хайнц Ламберц за участие в 8-та Европейска среща на...

Затвори