Share

Вицепрезидентът Маргарита Попова и кметът Даниел Панов с везани ризи в празничното шествие

четвъртък, 5 Юли, 2012, 15:22ч.


Във връзка с тържественото честване на 135-та годишнина от Освобождението на Търново Община Велико Търново призовава гражданите, живеещи по улица „Гурко”, както и всички живеещи в старата градска част да украсят фасадите и балконите на домовете си с губери, халища, черги, килими и цветя.

Спазвайки една стародавна традиция от преди 135 години с този жест ще възпроизведем атмосферата, емоцията и усещането, обхванало Старостоличани в денят на Освобождението на Търново.

Както свидетелстват пресата, хронистите и историците, спомените от онова време отрядът на Генерал Фелдмаршал Гурко бил посрещнат от благодарните търновци с много цветя, къщите били накичени с килими и черги, хората излезли пред къщите си и дори се качили по покривите за да приветстват освободителите.

Община Велико Търново полага началото на един нов елемент в празничната програма с надеждата в бъдеще той да стане неотменна част от празничната традиция и атмосфера. 50 души ще бъдат облечени в български национални носии. Призивът на Общината е към всички граждани, които имат в къщи везани ризи, народни носии или части от тях да се облекат в дрехите на нашите предци и така да покажем своята гордост и достойнство в денят на Освобождението на Търново.

Облечени в народни носии нека да преминем в празнично шествие по емблематичната улица „Гурко” и да отдадем почит към всички дали своят принос за Освобождението на Старата столица и за градежа на Третата българска държава.

Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова и кметът на Община Велико Търново Даниел Панов ще участват в празничното шествие, облечени във везани ризи.

Община Велико Търново се обръща с апел към всички граждани, живущи на ул. „Гурко” да не спират и да не паркират автомобилите си по улицата на 7 юли в периода от 10,00 до 12,00 ч., за да не затрудняват празничното шествие.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Извънредни мерки заради спирането на водата препоръчаха от РЗИ

От РЗИ – В. Търново предупредиха ръководителите на институции и гражданите да вземат мерки за предпазване от хигиенно-епидемиологични проблеми по…

Затвори