Share

“Ежедневието на средновековен Търновград“ (вижте програмата)

понеделник, 26 юни, 2017, 14:26ч.


19106070_1607398802636073_1885161412930666458_n

Повече от 100 реконструктори от страната и чужбина ще се включат във второто издание на фестивала „Ежедневието на средновековен Търновград” от 30 юни до 2 юли 2017 г. на крепостта Царевец във Велико Търново. Атрактивното събитие се организира от Община Велико Търново, Регионален исторически музей – Велико Търново и СНЦ „Търновци“ – Велико Търново и тази година е под мотото „Възходът на Калоян”.

В историческите възстановки на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и воинските умения на България, Византия и Европа през средните векове ще участват групи и свободни реконструктури и занаятчии от страната и чужбина.

На Царевец ще се представят групите „Бели орлови” от Белград, ,Република Сърбия, познатата от миналогодишното издание група  “Ursului brun”(„Кафява мечка“) от румънската столица Букурещ и трансилванска група за “жива история“ „Черният дракон“. Във фестивала ще се включат и българските групи Сдружение за исторически възстановки “Чигот” – Варна, Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции “Авитохол” – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Наемна дружина “Барадж” – Пазарджик, Група „Верени“ – София, „Средновековна крепост Туида” – Сливен, Проект „Св. Лазар“ и домакините от СНЦ „Търновци“ – Велико Търново.

Вълшебната музика на средните векове ще може да се чуе вечерта на 1 юли (събота), в Царския дворец по време на концерта на група „Ериней“.

Своите умения в старите занаяти ще демонстрират и свободните реконструктори Мариан Маньовски от София (изработване на сложносъставeн лък), Борис Бедросов от Бургас (майстор ковач, специалист по източни хладни оръжия и брони), Иван Рендаков от Пловдив (майстор по отливки от бронз, обработка на стъкло, бижутер), Емил Маринов от Шумен (майстор на студеното коване на цветни метали), Калина Атанасова от Варна (български средновековни костюми), Йордан и Жана Сивкови от Добрич (ранните български оръжия, облекла и нрави), Ивайло Енев от Русе (майстор-ковач на брони, шлемове и щитове), Надежда Николова от Шумен (майстор на бижута, облекло и аксесоари от периода на първо и второ българско царство), д-р Константин Колев от София (реконструкция на нормански воин и наемник във византийската армия в периода XI-XIIвек) и Стефан Стефанов от Шумен (майстор-резбар) .

Достъпът до фестивала е свободен, като се заплаща само входна такса за Архитектурно-музеен резерват „Царевец“.

Програма

30 юни (петък)
19.00 – 21.00 ч,, площад „Цар Асен I“ – Тържествено откриване на фестивала, представяне и демонстрации от групите, музикални и танцови изпълнения от участниците.

1 юли (събота)
9.00 ч., Асенова порта – Откриване на фестивалния ден, Представяне на групите и програмата за деня.
9.00 – 10.30 ч. – Демонстрации по центрове.
11.00 – 12.00 ч., Царски дворец – Моменти от битката при Одрин от 1205 г.
13.00 – 15.00 ч. – Демонстрации по центрове;
15.00 – 18.00 – Уроци по средновековни танци, средновековна кухня, бойни умения и стрелба с лък.
19.00 – 21.00 ч., Царски дворец – Жива картина “Коронясването на Калоян”. Демонстрация на артистични и бойни умения, средновековни танци. Концерт на група “Ериней”.
21.00 – 21.30 ч. – Факелно шествие до площад „Цар Асен I“
21.30 – Аудио-визуален спектакъл „Звук и светлина“ – площад „Цар Асен І“

2 юли (неделя)
9.00 ч., Асенова порта – Откриване на фестивалния ден, представяне на групите и програмата за деня.
9.00 – 11.30 ч. – Демонстрации по центрове – уроци по средновековни танци, средновековна кухня, бойни умения и стрелба с лък.
13.00 – 15.30 ч. – Демонстрации по центрове.
16.30 – 17.00 ч., Асенова порта – Тържествено закриване на фестивала.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Представиха годишната програма и насоките за конкурсите на Фонд „Научни изследвания“

Областният управител проф. д-р Любомира Попова и председателят на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания проф. д. х. н. Георги...

Затвори