Share

Великотърновският театър поставя за първи път в България мюзикъла „Зех тъ, Радке! Зех тъ!”

четвъртък, 12 сеп., 2019, 10:33ч.


Zeh ta Radke
Мюзикълът „Зех тъ, Радке! Зех тъ!” е новото премиерно заглавие, което подготвя екипът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Постановката е по комедията „Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни и музика на Димитър Вълчев, а текстът на песните е на Миряна Башева. Търновският храм на Мелпомена е първият в България, който поставя „Зех тъ, Радке! Зех тъ!” като мюзикъл, след популярния през 70-те години на миналия век телевизионен вариант на Хачо Бояджиев. Премиерата ще бъде на 19 и на 25 септември от 19 часа в голяма зала на МДТ.

За режисьор на спектакъла е поканен Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център „Димитър Димов” в Кърджали, който е автор и на сценичния вариант на заглавието. Диригент-постановчик е Игор Богданов, диригент Васил Вълчев, над сценографията работи Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова, а хормайстор – Яница Брънзелова. Ролите изпълняват Иван Митев, Милен Иванов, Стефка Златкова, Силвия Шекилова, Полина Петкова, Виктор Терзийски, Стефка Петрова, Валерия Пейчева, Стефан Методиев, Йордан Чейреков и др.

„За всеки театър е истинско предизвикателство, когато се появи такова заглавие, но когато влезе в репертоара на МДТ „Константин Кисимов” вече е събитие”, сподели гост-режисьорът Гълъб Бочуков, който работи за втори път с екипа. Той е категоричен, че търновският театър е най-подходящото място за поставянето на такъв класически български мюзикъл. „Тук всички задължителни звена работят в завиден синхрон – симфоничен оркестър, прекрасен актьорски състав, хор и балет, а това позволява да видим този спектакъл в истинския му блясък”, каза г-н Бочуков.

„Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни е първият български драматургичен текст, създаден през 1853 г. Три години по късно в Шумен – на 15 август 1856 г., комедията за първи път е поставена на сцена. С тази премиера се поставя началото на българския театър, разказа режисьорът. По думите му текстът носи характера на българщината, а той самият се е постарал да го представи като комедия на нравите и страстите. Надявам се да се получи зрелищно представление, което да носи и образователен характер, сподели г-н Бочуков.

Телевизионният мюзикъл е създаден през 1976 г., а от тогава никой не е посягал към него. „С голям труд успяхме да открием музикалния материал в личния архив на Димитър Вълчев. Той се съхранява от неговата сестра, която ни предостави оригиналните ръкописи на автора”, обясни диригент-постановчикът Игор Богданов.

След „Криворазбраната цивилизация” и „Вражалец”, „Зех тъ, Радке! Зех тъ!” е третият мюзикъл, познат от телевизионния екран, който великотърновският театър за първи път представя на сцена. „Първите две заглавия се ползват с голям успех сред българската публика заради типично българската сатира, която продължава да е актуална и днес. Наред със заглавията в оперетния жанр, този вид мюзикълни спектакли лежат прекрасно на нашия солистичен и актьорски състав. Затова се приемат с огромна радост и бурни аплодисменти от публиката в цялата страна”, посочи директорът на МДТ „Константин Кисимов” Васил Вълчев.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автосервиз във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Официално: Даниел Панов кандидат на ГЕРБ за кмет трети мандат

Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-кметовете на партията за всички областни градове. 1. Благоевград – Атанас Камбитов 2. Бургас –...

Затвори