Share

Велико Търново в пъти превишава позволеното замърсяване на въздуха

четвъртък, 12 Окт., 2017, 17:00ч.


dabg-cover3-800x400

За изминалата година е отчетено завишение с 30% над допустимото

На официално събитие, ръководството на местната организация на „Да, България!“ във Велико Търново запозна граждани и медии със стряскащи данни за състоянието на въздуха в града. Според експертите, по официални данни на компетентните институции за миналата година във Велико Търново са отчетени 50 дни със средно денонощно превишаване на нормите за чистотата на въздуха и по-специално на фините прахови частици. При допустими 35 дни, това съставлява 30% завишение над нормата.

Влиянието на фините прахови частици е изключително негативно, нещо което се доказва по безспорен начин от многобройните изследвани и проучвания, провеждани в областта. Световната здравна организация и Международната агенция за изследване на рака определят праховите частици в атмосферния въздух като канцероген от група 1. Това са вещества, за които е доказано, че увеличават честотата на някои типове онкологични заболявания. В следствие на влиянието на фините прахови частици е документирана увеличена заболеваемост от астма, карцином на белия дроб, сърдечно-съдови заболявания, преждевременно раждане и ниско тегло при раждане.

Алгоритъмът за изчисляване на замърсяването, ползван от компетентните институции, неглижира пиковите стойности на запрашеността, като отчита единствено среднодневни, средномесечни или средногодишни стойности. Това не дава достатъчно адекватна информация на гражданите за качеството на въздуха, който дишаме. Това е причина ПП „Движение Да България“ – Велико Търново да предприе кампания, чрез която да се даде гласност на действителния проблем, които съществува в града. А именно наличието на стойности, които в определени части на денонощието, най-вече през нощта надвишават в пъти разрешените стойности на замърсеност.

В рамките на инициативата „Да си поемем въздух, Велико Търново!“ местната организация на „Да, България!“ дава възможност на жителите на града да станат осиновители на някоя от петте наши станции. Освен това апелираме към гражданите на Велико Търново да закупят мобилна станция, с която да могат да следят в реално време замърсеността на въздуха на мястото където живеят. Това се осъществява благодарение на интерактивна система, която дава възможност за визуализация на отчитаните резултати в реално време. Покриването на града с мобилни станции би допринесло за упражняването на граждански контрол върху компетентните институции, които имат ангажимент пред обществото да следят за здравословните условия и обезпечаването на чиста и качествена среда за живот в старата столица.

Всички проявили желание да станат осиновители, или да научат повече за кампанията и как могат да се включат в нея, могат да намерят повече информация на официалната страница на Движението – https://dabulgaria.bg/ – в секцията Местни организации.

 

 

За повече информация:

Сева Памукчиева

e-mail: veliko.tarnovo@dabulgaria.bg

тел: 0889/19 87 08

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
От Правда канят на фолклорен празник и кулинарна изложба с ястия от тиква

За втора година Правда ще бъде домакин на фолклорното издание „На празник в село Правда“, което ще се проведе на…

Затвори