Share

Велико Търново тържествено чества Независимостта на България

неделя, 22 сеп., 2019, 13:40ч.


IMG_6367

Велико Търново се превърна за поредна година в национален център на честванията, посветени на 111-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Пъстра поредица от събития включваше празничната програма. Тя започна още вчера с популярния Международен фестивал на военните духови оркестри. В съботната вечер великотърновци и гостите на града се насладиха на ефектния триизмерен спектакъл „Царевград Търнов“.

Празничният 22 септември започн сутринта с празнична литургия в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици“. Историческа възстановка в двора на църквата пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта. С военен ритуал бе издигнато националното знаме и положени цветя пред Пирамидата на Независимостта.

После имаше шествие до паметника „Майка България”, а пред сградата на Общината – и спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации.

В 14,00 ч. жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”. Обиколката включва църквите в квартал „Асенов”. През целия ден входът за крепостта Царевец и храма „Св. Четиридесет мъченици” ще бъде свободен.

В 17,00 ч. на сцената пред общината започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова. Час по-късно по главната улица ще се извие Голямото търновско хоро, което обичната народна певица и кметът Даниел Панов ще поведат.

В 19,00 ч. на площад „Цар Асен I” пред Царевец ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове  по време на тържествената заря – проверка. В 20,15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

Програмата продължава и в понеделник – 23  септември, когато пред крепостта Царевец ще се състои двучасов спектакъл на военните оркестри, участващи в международния фестивал. Шоуто започва в 10,30 ч. и е със свободен вход.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Лясковчани честваха 111 години от обявяването Независимостта на България

С издигане на националния флаг и знамето на Европа и под звуците на химните на България и на Евросъюза, на...

Затвори