Share

Велико Търново отбеляза тържествено Трети март (снимки)

неделя, 3 Мар., 2019, 12:14ч.


IMG_4120

Велико Търново отбеляза тържествено Националния празник на Република България Трети март. В 10,30 ч. пред сградата на общината ритуално бяха издигнати знамената на България, Европейския съюз и Старата столица. Сред гостите бяха народните представители Станислава Стоянова и Валентин Ламбев, председателят на ВТОС Венцислав Спирдонов, представители на Великотърновския университет и Националния военен университет, на политически партии, институции и организации.

„Свободата бе извоювана от нашите предци. Да, ние сме признателни на руската армия, на всички народи, сражавали се срещу поробителя. Но най-вече сме признателни на хилядите български опълченци, които проляха кръвта си, за да я има Свободна България. Нека възпитаваме децата си да познават историята на България и да помнят, че Велико Търново е нейна историческа и духовна столица и тук се случват едни от най-важните събития като приемането на Търновската конституция и обявяването на Независимостта.

Трети март ни задължава да бъдем единни, да оставим на заден план личните и политически стремежи, а най-високо да поставим Велико Търново и България, и бъдещето на нашите деца. Честит празник, българи!”, заяви в словото си кметът Даниел Панов.

Литературно-музикалната композиция на ученици от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” припомни за Руско-турската освободителна война и датата 3 март 1878 г.

Връчена бе и общинската академична награда „Трети март”. Решението за връчването й бе прочетено от председателя на ВТОС Венцислав Спирдонов, който я връчи на курсант старшина Иван Пърчев. Тя е осигурена от бюджета на Община В. Търново и е в левовата равностойност на 5000 евро.

В 11,00 ч. пред паметника „Майка България” започна военният ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към паметта на българските герои. Отслужен беше благослов, а поздрав за всички присъстващи отправиха изпълнителите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче”. Край паметника е подредена атрактивна изложба, представяща въоръжение, военни униформи и документи от Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година. Организатор е клуб „Традиция” – В. Търново.

Довечера от 20,00 ч. ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”. Прожекцията е подарък за всички жители и гости на старопрестолния град и ще може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Поздрав от кмета на Община Свищов Генчо Генчев

Скъпи съграждани, Имам честта да ви поздравя с националния празник на България. На Трети март 2019 г. се навършват 141…

Затвори