Share

Велико Търново отбеляза Богоявление и рождението на Христо Ботев

сряда, 6 ян., 2021, 17:49ч.


4

Велико Търново отбеляза Богоявление, макар да бе символично и без обществени събития заради епидемията. Йордановден е сред най-старите и почитани празници, свързан е с покръстването на Исус Христос във водите на река Йордан от св. Йоан Кръстител, както и с вълшебната и целебна сила на водата.

Кметът Даниел Панов уважи Светата литургия в катедралния храм „Рождество Богородично“. Във всички църкви бе обновена светената вода, която днес се внася в домовете, за да ги пази и пречисти. Панов поздрави присъстващите на службата и пожела на всички великотърновци да бъдат здрави и благословени.

2

Навръх Богоявление великотърновският митрополит Григорий отслужи литургия пред храма „Свети Седмочисленици“ в двора на Националния военен университет „Васил Левски“. Спазена бе и традицията да бъде осветено бойното знаме на висшето училище.

Заради епидемията традиционното пускане на Христовия кръст в р. Янтра от Владишкия мост тази година не се състоя. Ритуалът, макар и символично заради мерките, бе проведен в НВУ „Васил Левски“. Кръстът бе изваден от 20-годишния курсант Тихомир Стоянов.

6 януари е рождената дата на големия български поет и революционер Христо Ботев – днес се навършват 173 години от рождението му. В знак на почит и признателност, пред паметника на бележития герой в центъра на Велико Търново кметът Даниел Панов, представители на институции, неправителствени организации и граждани поднесоха венци и цветя.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автодиагностика във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Горна Оряховица официално посрещна знамето за Европейски град на спорта за 2021 г.

Горна Оряховица официално посрещна знамето за Европейски град на спорта за 2021 година. Първи да се докоснат до него имаха...

Затвори