Share

Велико Търново има олимпийска шампионка по бадминтон

вторник, 15 сеп., 2009, 10:41ч.


news_photo_139831_2

Изключителен успех постигна великотърновската състезателка по бадминтон Гергана Баръмова. Тя стана олимпийски шампион на ХХІ-те Олимпийски тихи игри в Тайпе,  като триумфира на сингъл при жените и взе единствената титла за България. Възпитаничката на инж. Димо Димов постигна седем победи по пътя си към върха на почетната стълбичка, като преодоля последователно с по 2:0 сета Джоан Алън от Великобритания, Ю Фан, индийката Ананад с 2:0 и китайката Джиант. На четвъртфинала Баръмова се справи с корейката Джеонг с 2:1, а на полуфинала отстрани рускинята Олга Щайгер с 2:0 /21:17 и 21:11/ . В спора за златото нашето момиче надигра представителката на Китай Менг Ванг, която в другия полуфинал елиминира първата в схемата Кристина Довидайтите /Литва/ с 2:1.

Гергана Баръмова е родена във В. Търново на 9 декември 1989 г. От 11- годишна тренира под ръководството на инж. Димо Димов. Две години по-късно играе за първи път на Световно първенство за хора с увреден слух.  Световна и европейска вицешампионка за хора с увреден слух. На предишната Олимпиада се класира девета индивидуално и пета на двойки. Майка й е лекар, а баща й преподавател в НВУ „В. Левски”. На игрите в Тайпе на двойки жени със Силвия Чапкънова достигнаха до осминафинал, където бяха спрени от корейки. При смесените двойки Гергана Баръмова и Людмил Гетов  бяха елиминирани от германците Сашка Фишер и Оливър Уайт, които след това играха финал.

Медалът на Гергана Баръмова е втори за региона от Олимпиадата в Тайпе. Преди нея бронз в борбата класически стил завоюва горнооряховецът Пламен Дончев.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Великотърновци спечелиха “Спрайт Графити Фест 2009”

Млади художници от Велико Търново станаха победители в седмото  издание на Sprite Graffiti Fest 2009 – събитието, което дава възможност...

Затвори