Share

Във В. Търново стартира международният форум “Българският дух през вековете”

четвъртък, 12 Апр., 2018, 16:20ч.


portal12-forum-fb

Утре във Велико Търново стартира международният форум “Българския дух през вековете”, който ще се проведе от 13 до 15 април в Интерхотел Велико Търново.

Събитието има за цел да постави така нужните ни Духовни мостове, които да свържат и обединят историята, вярванията и действията ни в днешно време към едно истинско единение. След първите два успешни форума във Велики Преслав, форумът се пренася в Старата Столица и това не е никак случайно.

Традицията ще бъде спазена и на Форума ще бъде осветлен приносът на България и българите за духовното и културно развитие на Европа. В рамките на теоретичния семинар ще се следва цялостната хронология от най-ранните данни по нашите земи (пещерата Магура) през Варненската черноморска цивилизация и Ранното Средновековие до наши дни. Със свои презентации участие ще вземат авторитетни български и чуждестранни учени,  изследователи и етнографи, сред тях проф. Дамян ПопХристов, проф. Христо Смолянов, Юлия Боева и други.

Ще се срещнем и с неповторимия акад. Антон Дончев с когото ще разлистим неотворени страници от българска история, ще говорим за забравени ценности от нашето духовно наследство и пренасянето им от древността  през Средновековието и Ренесанса до нашето съвремие.

Българският Дух и българската духовност са нишката, която ще пронизва всички мероприятия на Форума, като освен лекционна част, са предвидени и съпътстващи културни събития.

Специално за форума, даровитият български художник Павел Митков ще представи своята изложба: “Просветление”, в която ще бъдат включени изцяло нови творби вдъхновени от Българския дух. Също така в арт програмата на събитието ще бъдат показани платната със сакрални кодове на българската шевица, които ще могат да бъдат видяни в експозицията на Росица Бакалова.  Гостите на форума ще се докоснат и до посланията на глаголицата през платната в изложбата на художничката Антония Дуенде.

Гостите на събитието няма как да не се върнат назад във времето на Втората ни българска столица и Царевец през магията на светлинния спектакъл „Звук и светлина“, който е включен в програмата специално за Форума.

По традиция българската музика ще съпътства Форума, като кулминацията е концертът предвиден във втория ден на събитието, в който специален гост е Теодосий Спасов, а участие още ще вземат няколко видни български изпълнители: Трио „Калина“, „Ева квартет“, Иван Шопов и формация „Авигея“.

 

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Затварят две улици във В. Търново от 15 април

Във връзка с изграждането на обект "Градска среда в старата част на град Велико Търново" Община Велико Търново уведомява живущите…

Затвори