Share

Варианти за бъдещото сметопочистване обсъдиха на среща кметският екип и общинските съветници в Г. Оряховица

сряда, 26 сеп., 2018, 17:17ч.


gorna

Вариантите за бъдещото сметопочистване в селищата на община Горна Оряховица обсъдиха на среща кметският екип и общинските съветници. Поводът е изтичащият в началото на следващата година договор с почистващата фирма, както и законът, който напълно променя начина за администриране на местните такси, събиращи пари за чистотата. По тази причина ръководството на Общината започна дебат как да се промени сметосъбирането и почистването на Горна Оряховица и прилежащите селища в следващите години.

Снегопочистването, миенето и метенето на улиците най-вероятно ще станат общинска дейност от следващата година. Засега това е само идея, която администрацията представи пред общинските съветници.

При предложеният от Общината вариант още в началото на следващата година снегопочистването, метенето и миенето ще станат общински дейности и ще бъдат възложени на ОП „Пътно поддържане, инфраструктура и озеленяване”. Сметосъбирането и сметоизвозването ще бъдат възложени на фирма след обществена поръчка.

При този вариант първоначалната инвестиция на Общината се очаква да е около 750 000 лв. за голяма машина за метене на улици, малка машина за метене на паркове и водоноска, с която ще се мият улиците и ще са напояват градинките. Отделно около 350 000 лева ще е бюджетът на новото звено към Общинското предприятие, в което се предвиждат шест шофьори, двайсетина чистачки и един ръководител.

При този вариант за сметосъбирането и сметоизвозването ще бъде пусната поръчка по Закона за обществените поръчки, като основен критерий за избор на фирма-изпълнител ще бъде най-ниската цена. Важното тук е, че заплащането в бъдеще ще става на база тон изхвърлен отпадък, докато сега е на база минимална работна заплата. Ще бъдат заложени също и допълнителни изисквания, като да се запази графикът за изпразване на съдовете за смет, камионите за сметосъбиране да са снабдени с видеорегистратори и кантари. Това от своя страна ще позволи да се сравнява натоварената смет в камионите с това, което се доставя за депониране на Регионалното депо в Шереметя.

По думите на кмета инж. Добромир Добрев, това разделяне на дейностите е по-лесен начин за поетапно преминаване на цялата услуга по почистването към Общината. Това обаче няма как да стане преди окончателно да стане ясно как на практика ще се приложи закона, изискващ такса смет да се плаща на количество. Изискването е от 2020 г. всички общини да намерят механизъм, по който да изчисляват таксите не на базата данъчна оценка, а на количество. Досега обаче няма разработена методология как точно да се изчисли колко боклук изхвърля едно домакинство. Вероятно влизането в сила на закона ще бъде отложено с поне една година. Такова е желанието на националното сдружение на общините в Република България. Докато не стане ясно на какви проходи ще може да разчита Общината от такса смет, тя не може да прави и разчети за инвестиции в сметосъбирачна техника. Така че изваждането на дейностите – снегопочистване, метене и миене, е стъпка към пълното прехвърляне на услугата към общинско предприятие, но без резки сътресения, смята инж. Добрев.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Даниел Панов: „Благодарности и признателност на всички, станали част от тържествата за Независимостта”

Искрени благодарност и признателност на великотърновци и на всички институции, организации и сдружения, с които заедно организирахме и реализирахме богатата...

Затвори