Share

В. Търново отбеляза Богоявление с литийно шествие, кадет извади кръста от Янтра

събота, 6 Ян., 2018, 15:08ч.


4

Велико Търново отбеляза Богоявление с голямо литийно шествие, започнало от катедралния храм „Рождество Богородично“ и достигнало до Владишкия мост в квартал „Асенов“. Стотици жители и гости на града, заедно с кмета на Старата столица Даниел Панов се включиха в почитането на големия християнски празник. Кулминацията бе на Владишкия мост, където отец Славчо спусна Христовия кръст във водите на Янтра. Близо 50 смелчаци скочиха в реката, за да намерят реликвата.

Най-сръчен и предвидлив се оказа 31-годишният кадет Тянко Жеков, който е от Благоевград. Под бурни аплодисменти и ек от тържествен гърмеж той извади кръста и го донесе на Владишкия мост.

5

Кметът Даниел Панов поздрави победителя и останалите смелчаци, които участваха в традиционния български ритуал. Той пожела на всички да бъдат здрави и цялата година за тях и близките им да бъде успешна.

Отбелязването на Богоявление започна в ранните часове на 6 януари с Велик водосвет и Света литургия, отслужени в катедралния храм „Рождество Бородично“. Във всички велкотърновски църкви бе подменена светената вода.

Последва шествие в две части. Първата бе до площад „Цар Асен I” пред крепостта Царевец, където бяха осветени бойните знамена на НВУ „Васил Левски“ и на структурите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. След това шествието продължи до Владишкия мост в квартал „Асенов“ за ритуала по спускане на кръста. Присъстваха също областният управител проф. Любомира Попова, заместник-кметът Снежана Данева-Иванова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, народни представители, общински съветници и др.

8

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
35 бойци дойдоха в Горна Оряховица за Националния турнир по ММА за аматьори

35 бойци от 5 български клуба дойдоха в Горна Оряховица за Националния турнир по ММА за аматьори. Състезанието е посветено…

Затвори