Share

В. Търново и Охрид ще активизират побратимяването си

вторник, 21 Ян., 2014, 17:55ч.


001

Кметът на Община Велико Търново и общинският съветник Пламен Радонов посетиха град Охрид. Посещението е по покана на Охридска академия за хуманизъм, известен поет и драматург Йордан Плевнеш.

Цел на поканата за посещението е била задълбочаване на съществуващите контакти, връзки и партньорствата с град Охрид. Те ще бъдат основно в областта на културата, изкуствата и образованието.

Велико Търново и Охрид  имат редица сходства, които дават възможност на двата града да работят ефективно по процеса по побратимяването помежду си.

Проведена е официална среща и разговори с д-р Никола Бакрачевски – кмет на Охрид, в които са съгласувани бъдещите действия в тази насока. Охрид организира редица културни събития, които са близки до провеждащите се във Велико Търново и са добра предпоставка за задълбочаване на партньорството. Идеята и намерението на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов е съществуващото до момента споразумение между двата града да се развие и да се превърне в побратимяване. Обсъждани са възможности за обмен на културни събития и проекти, както и съвместна реализация на такива. Кметовете са постигнали споразумение за подготовка провеждане „Дни на Велико Търново в Охрид“ и „Дни на Охрид във Велико Търново“

Посещението се е състояло по време на празника „Богоявление“, който в Охрид е честван особено тържествено с шествия от всички църкви в града, които се събират на кея, където се хвърля и изважда кръста. Града кандидатства с програмата за празника за част от нематериалното културно наследство на UNESCO.

По време на посещението в Охрид Светлин Русев е получил Световната награда за хуманизъм на Академията за хуманизъм в град Охрид. Академик Светлин Русев е осмият лауреат на възстановената през 2007 г.  награда, връчвана на Дайсаку Икеда, Мануел де Оливейра, Александър Соложеницин, Рави Шанкар, Питър Брук, Вида Огниенович, нобелистката Херта Мюлер.

Даниел Панов и Пламен Радонов  са се поклонили в Старо Нагоричене, в манастира „Свети Георги“ пред гроба на Цар Михаил ІІІ Шишман, ранен в битката при Велбъжд на 28 юли 1330 г.

 

На снимката: от дясно на ляво Даниел Панов – Кмет на Община Велико Търново, Д-р Никола Бакрачевски – Кмет на град Охрид, Никола Груевски – Министър председател на Република Македония, Трайко Веляновски – Председател на Народното събрание на Република Македония.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Големият късметлия в играта „2014 причини да празнуваме!“ e Илиян Маринов

   В началото на годината, в присъствието на нотариус Петя Иванова Калчева, беше изтеглен големият късметлия в играта на Mall…

Затвори