Share

В Свищов започнаха традиционните Алекови дни

вторник, 9 ян., 2018, 12:31ч.


1

По повод 155 години от рождението на Алеко Константинов, в Свищов стартира богата програма, в памет на достойния българин. Програмата ще продължи от 8 до 12 януари, когато кулминацията на честванията ще бъде традиционното факелно шествие от къщата музей «Алеко Константинов» до паметника на Алеко в градската градина, където ще бъдат положени цветя в знак на признателност.

Началото на традиционните чествания бе поставено в първия ден от седмицата, в Детския отдел на Градска библиотека, където ученици от IV „а“ клас на СУ „Николай Катранов“ четоха откъси от произведения на Щастливеца.

3

От 17.00 часа, в ХГ „Николай Павлович“ в Свищов бе открита изложба – живопис, скулптура и карикатури от фонда на галерията, озаглавена „На Алеко“. На откриването на експозицията присъстваха много граждани и представители на общинското ръководство начело с председателя на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, секретаря на Общината Любомира Петрова и директор дирекция «Култура и културно наследство» Росен Маринов. Главният уредник на галерията Пламен Симеонов сподели, че в изложбата участват 28 творби на 15 автора и ще бъде на разположение на всички желаещи да я разгледат до 31 януари, напълно безплатно. Сред авторите са имената на художниците Никола Михайлов, Асен Илиев, Димитър Димитров, скулпторите Севдалин Пенчев, Мария Касабова, както и на карикатуристите Слави Митев, Теню Пиндарев, Стоян Гроздев, Тодор Цонев, Велко Велков, Ивайло Цветков и известният свищовски художник Стайко Николов.

Интересно за посетителите е, че сред творбите се намира една от малкото пластики на известния карикатурист Теню Пиндарев “Бай Ганьо в купето”, както и портрет на Алеко Константинов, дело на Никола Михайлов – един от най-видните портретисти на миналия век.

По време на изложбата, Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“ организира кетъринг за гостите и посетителите, с който даде старт на своя първи час от проект Клуб „Кулинарни пътешествия“. Учениците и техният ръководител г-жа Ивелина Енчева се справиха отлично, и оставиха чудесни впечатления във всички присъстващи.

10

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Осъдиха двама за кражби на коли

По обвинение на Районна прокуратура–Велико Търново двама са осъдени за противозаконно отнемане на леки автомобили. Кольо К. е осъден на...

Затвори