Share

В Свищов отбелязват 21 март – Муждународния ден на хората със синдром на Даун

вторник, 21 Мар., 2017, 14:41ч.


 

1 (8)

За да отбележат Международния ден на хората със Синдром на Даун – 21 март и да покажат, че светът е шарен и различен, децата от ДЦДУ в Свищов посетиха община Свищов, където се срещнаха с кмета Генчо Генчев и служители на общинска администрация.

Малката Софи почерпи всички с бонбони, които станаха още по-вкусни от слънчевата й усмивка, след което представителите на Дневния център за деца с увреждания залепиха два ръчно изработени плаката във фоайето на сградата. На единия плакат бяха отправени топли и сърдечни поздрави към децата и семействата със Синдром на Даун, а на другия бяха изобразени двойки шарени чорапки във формата на специфичната хромозома при хората с този синдром.

 

Синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка и именно за това датата – двадесет и първо число на третия месец, не е избрана случайно. За първи път денят е отбелязан по време на VI световен симпозиум посветен на синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година, по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел приобщаване и помощ на хората със Синдром на Даун.

Благодарение на големите сърца и високия професионализъм на служителите в  ДЦДУ – Свищов, децата с увреждания откриват, в лицето на директорката Теменужка Тодорова и целия и екип, незаменима упора и верни приятели.

1 (1)

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Служители от полицейското управление във В. Търново издирват 93-годишен мъж от с. Димча

Стефан Иванов Хаджипетков е в неизвестност от 17 март 2017 г. и се издирва по молба на близките си. Той…

Затвори