Share

В Поликраище отбелязаха Празника на плодородието „Ден година храни”

събота, 14 Сеп., 2019, 13:52ч.


DSC_0183

15 състава и индивидуални изпълнители от региона се надпяваха и надиграваха на ХІІ Празник на плодородието „Ден година храни” в Поликраище. Празникът се организира от НЧ „Развитие -1884“ и кметството в селото.

На откритата сцена в центъра на Поликраище бе подредена и изложба на продукция на местни земеделски производители, фирми и занаятчии. Гост на празника бе кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който поздрави всички присъстващи. Поздрав към участниците в празника имаше и от кмета на Поликраище Марин Тодоранов и от председателя на НЧ „Развитие – 1884” Марин Богомилов. Водосвет за здраве и берекет отслужи отец Анатоли.

И тази година гостите имаха възможността да опитат от традиционната за Поликраище градинарска чорба. 60-литровият казан къкреше от сутринта близо до откритата сцена. „В него има лук, чушки, домати, карфиол, целина, магданоз, картофи, моркови, зелен боб, люти чушки и изобщо всички зеленчуци, които са в градината”, казват майстор-готвачите, но не издават рецептата до край. За по-добър вкус, вместо традиционното фиде, те слагат дребни макаронени изделия.

Празникът на плодородието „Ден година храни“, който селото домакинства вече за дванадесети път, популяризира българските традиции свързани с кулинарната култура – оригиналните български сортови семена и изделия, съчетани в българската обредност с народните танци – ярък израз на националните ни характер и култура.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Павликени се включи в националното почистване

Служителите от общинската администрация, училищата, общинските дружества и останалите звена, фирми и граждани се включиха в Павликени в националната кампания…

Затвори