Share

В подножието на Царевец: Смелчаци влизат в ледената Янтра за Богоявленския кръст

сряда, 2 Ян., 2019, 16:17ч.


5

Смелчаци ще влязат в студените води на река Янтра навръх Богоявление – 6 януари. Традиционният ритуал по изваждането на кръста във Велико Търново ще се състои в подножието на крепостта Царевец – край Владишкия мост. Кой е най-смел, бърз и сръчен ще стане ясно малко след 11,00 ч. в неделния ден.

Богоявление е един от най-светлите християнски празници и ще бъде почетен подобаващо от великотърновци, въпреки прогнозираното студено време и снеговалежи. Още в 9,00 ч. на 6 януари в катедралния храм „Свето Рождество Богородично” великотърновският митрополит Григорий ще отслужи литургия, ще бъде извършен и тържествен богоявленски водосвет.

В 10,30 ч. от пространство пред църквата митрополит Григорий и кметът на Велико Търново Даниел Панов ще поведат литийно шествие, което ще продължи до площад „Цар Асен I”. Пред крепостта Царевец бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски” ще бъде осветено, същото ще бъде сторено и със знамената на други организации и институции.

В 11,00 ч. шествието ще продължи към Владишкия мост, а ритуалът по изваждането на богоявленския кръст ще започне около 11,15 ч.

Празничната програма на 6 януари налага въвеждането на временна организация на движението. Докато траят събитията от програмата, затворени за движение ще бъдат улиците „Митрополска” – в участъка от църквата „Св. Четиридесет мъченици” до площад „Цар Асен I”, ул. „Климент Охридски” и ул. „Патриарх Евтимий” – в участъка от църквата „Свети Четиридесет мъченици” до Владишкия мост. В този район ще бъде забранено и паркирането на автомобили.

6 януари – Св. Богоявление и водосвет на бойните знамена на Българската армия

9.00 часа – Cвeтa литypгия и тъpжecтвeн бoгoявлeнcки вoдocвeт  в Кaтeдpaлния хpaм „Св. Рoждecтвo Бoгopoдичнo”
10.30 часа – Литийно шествие от Кaтeдpaлния хpaм „Св. Рoждecтвo Бoгopoдичнo” до площад „Цар Асен І”
10.45 часа – Блaгocлавяне и водосвет на бoйните знaмeна нa Нaциoнaлния вoeнeн yнивepcитeт „Васил Левски” и знaмeнaтa нa Облacтния и Общинcкия съвет на Съюза нa oфицepитe и cepжaнтитe oт зaпaca и peзepвa
11.00 часа – Шествие до Владишкия мост
11.15 часа – Изваждане на богоявленския кръст от река Янтра

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
На Йордановден смелчаци ще се хвърлят за кръста в Янтра край Първомайци

С водосвет и ритуал по хвърляне на Светия кръст във водите на река Янтра до Първомайци ще бъде отбелязано Богоявление…

Затвори