Share

В обновеното с европейски средства читалище, Лясковец се включи в кампанията за Българското председателство на Съвета на ЕС

четвъртък, 12 Окт., 2017, 10:25ч.


????????????????????????????????????

В обновеното с европейски средства лясковско читалище „Напредък-1870” се състоя третото комуникационно събитие посветено на 10-ата годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото председателство от страната ни на Съвета на ЕС. След Елена и Горна Оряховица, Лясковец бе третата община от областта, в която се реализира инициативата, която е част от предвидените дейности по реализацията на работната програма на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.
“На 1 януари 2018 година България за първи път ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз за шестмесечен период – исторически момент за страната ни след десетгодишно членство в Съюза.
В период, когато Европейският съюз е изправен пред множество предизвикателства и възможности, България има уникален шанс да участва в процесите на формиране и реформиране на ЕС такъв, какъвто биха искали да го видят европейските граждани и за какъвто мечтаят младите хора. Целта на тези комуникационни инициативи е широката общественост да бъде информирана за ползите на Република България от членството в ЕС, да се провокира интереса на гражданите от различните населени места към представените теми, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. и възможните механизми за ефективно партньорство и постигане на общи цели на институции и организации”, каза областният управител проф. д-р Любомира Попова при откриването на събитието.
На срещата присъстваха и заместник областният управител Ивета Кабакчиева, кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, инж. Росица Господинова – заместник-кмет, председателят на Общинския съвет Даниела Арабаджиева, секретарят Мариян Паскалев, общински съветници и почетни граждани.
Събитието премина в два модула, презентация за ЕС и културно-творческа програма.
Етнографът Мария Бърнева направи презентация на тема „Десет години България в Европейския съюз и Българско председателство на Съвета на ЕС”. Темите по които говори тя бяха ролята на Европейските институции, какво представлява ротационното председателство, функциите му, приоритетите и възможностите, които то дава на България.
Във втората си част публичното събитие в Лясковец включваше културно-творческа вечер, която акцентира върху темата за българското председателство и включваше концертна програма с изпълнения на децата от детска градина „Радост”, училищният хор „Синигерчета” при СУ „Максим Райкович” с ръководител Ивелина Георгиева и съставите при читалище „Напредък-1870”, гр. Лясковец – балет „Ритъм” и танцов състав „Лудо младо”, с ръководители Валя Атанасова и Павлина Кълчишкова. Деца и младежи на възраст от 5 до 17-годишни представиха песни и танци, тематично свързани с България, любовта към родината, мира и приятелските взаимоотношения. Близо 100 изпълнители се изявиха на сцена, представяйки българските традиционни ритми и песни.
Всички участници получиха награди, осигурени от областна администрация.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Приветствие от кмета на Велико Търново Даниел Панов по случай Деня на българската община – 12 октомври

Уважаеми колеги от Община Велико Търново и Националното сдружение на общините,   Уважаеми служители на общинските администрации в България,  …

Затвори